Més de mil treballadors arenyencs han hagut d’anar a l’atur per ERTO

​L’aturada de l’activitat econòmica afecta sobretot la indústria, l’hostaleria i el comerç
|

A primer de maig, 1.154 arenyencs es trobaven afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) segons les darreres dades publicades pel Departament de Treball de la Generalitat. Pel que fa al nombre d’expedients, a la darrera actualització hi constaven els de 179 empreses, la majoria de les quals, concretament 174, han pres aquesta mesura per força major, és a dir, pel coronavirus. 


Grafic num treballadors per municipi i sector

Repartiment de la xifra d’ERTO per sectors i pobles.


Arenys de Mar és el tercer municipi de l’Alt Maresme amb més treballadors afectats per ERTO, per darrere de Pineda i Calella, amb 3.060 i 1.583 afectats, respectivament. A força distància hi trobem Canet de Mar, amb una població similar però només 672 treballadors afectats, o Arenys de Munt on els ERTO afecten 489 treballadors. Pel que fa a les empreses amb expedient tramitat, a Canet són 130, mentre que Arenys de Munt en són 95. 


Els sectors econòmics afectats divergeixen depenent de si s’analitzen les dades segons el nombre d’empreses o el nombre de treballadors. Pel que fa al nombre d’empleats, el principal sector afectat tant als dos Arenys com a Canet, són les indústries manufactureres. A Arenys de Mar representen el 31,5% dels treballadors afectats, per damunt del 28,4% d’Arenys de Munt i per sota del 44,3% de Canet. Seguint amb el nombre d’empleats, l’hostaleria és el segon sector més perjudicat, especialment a Arenys de Mar amb un 31% dels treballadors. A Arenys de Munt, els treballadors de l’hostaleria representen el 21,3% dels afectats per ERTO, mentre que a Canet són el 17,9%. En tercer lloc hi trobem els treballadors del comerç a l’engròs i al detall. Aquests tres àmbits apleguen més del 70% dels llocs de treball en ERTO. 


Pel que fa al nombre d’empreses, els tres sectors esmentats també encapçalen la xifra d’expedients tot i que les indústries manufactureres se situen en el tercer lloc per darrere de l’hostaleria i el comerç. Això es deu al fet que a les indústries, menys empreses donen feina a més gent. 


Pel que fa a la taxa d’atur al mes de maig, aquesta era del 12,45% a Arenys de Mar, de l’11,58% a Arenys de Munt, i del 13,80% a Canet. Respecte del mes anterior, el nombre d’aturats va augmentar amb 71 persones a Arenys de Mar, 47 a Arenys de Munt i 93 a Canet, però respecte del mateix període que l’any anterior, els augments van ser de 101, 110 i 88 persones, respectivament. 


Des de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, s’ha informat que el servei d’assessorament que ofereixen amb la Fundació Martí l’Humà per resoldre dubtes als afectats ha funcionat a bon ritme. Fins i tot, s’han fet sessions en directe amb més de 20 assistents.