Nous episodis de pudors irriten els veïns de la part baixa de la Riera

L’Ajuntament admet que no ha pogut localitzar la procedència dels vessaments fecals
|

A primers de juny farà un mes dels reiterats episodis de pudors fecals que pateixen els veïns de la part baixa de la Riera, a causa d'uns vessaments que desemboquen a la Riera. Inicialment, des de l'Ajuntament es va voler culpar al Consell Comarcal del Maresme dient que les pudors provenien de l'estació impulsora que hi ha al capdavall de la Riera. 


Aquest mateix divendres, 4 de juny, Arenys ha patit un fort episodi de pluges que ha fet desbordar el sobreeixidor de l'estació de bombament. Això ha provocat un vessament d'aigües residuals a la llera de la Riera, i els veïns no han trigat a avisar a Sinmar de la situació. 





Imatges de l'episodi de fortes pluges del divendres, 4 de juny. Vídeo: Fede Cedó.


Davant diverses inspeccions, els tècnics van arribar a la conclusió que el sobreeixidor que podria ser causa de pudors estava net. Les mateixes inspeccions van poder observar que, de l'interior del caixó de la riera vessa constantment dos reguerons d'aigua que queda estancada al tram final, taponat per una gran duna de sorra. Només amb episodis d'avingudes torrencials desapareix aquesta acumulació fètida, però que, d'altra banda, acaba desembocant al mar.


Davant les reiterades queixes dels veïns, els tècnics municipals, acompanyats de la regidora de Serveis, Ona Curto, han entrat dins el caixó de la Riera. Han pogut comprovar que hi ha dos vessaments d'aigua, un procedent de la zona de Can Jalpí i l'altre de Can Ramis, on els treballadors van haver de reconèixer que bombaven aigua freàtica a les canalitzacions pluvials.


Web riera

El desviament del clavegueram d’Arenys de Munt 

depèn ara d’un canvi urbanístic que ha de fer l’Ajuntament veí.


Tot i conèixer la procedència dels vessaments, l'alcaldessa, Annabel Moreno, va aprofitar per carregar contra el Consell Comarcal, a qui atribueix la responsabilitat de no haver fet el projecte d'estació de bombament per desviar el clavegueram procedent d'Arenys de Munt cap a l'EDAR, Estació Depuradora d'Aigües Residuals.


La consellera comarcal de Medi Ambient, Montserrat Garrido, en canvi, explica que estan a l'espera que l'Ajuntament d'Arenys de Munt faci les modificacions urbanístiques corresponents per poder procedir a fer les actuacions de desviament. En aquest sentit, el CCM està a punt de triar l'equip encarregat de dur a terme el projecte. 


D'altra banda, l'Ajuntament d'Arenys de Munt ja està tramitant la requalificació dels terrenys on es construirà aquesta estació de bombament del clavegueram de dalt i que evitarà futurs episodes de vessament d'aigües fecals. El mateix alcalde d'Arenys de Munt, Josep Sànchez, no va tenir cap mena d'objecció en reconèixer el retard i, a través del programa El Dominical de Ràdio Arenys, va demanar disculpes.


Una vegada feta la modificació urbanística es pressupostarà el projecte, que posteriorment haurà de ser presentat a l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) perquè l'inclogui en els pressupostos. Una tramitació que, si més no, es preveu feixuga, tenint en compte la mala experiència dels arenyencs amb aquesta agència de la Generalitat.