Els xiringuitos, indignats per la passivitat municipal

Critiquen no haver rebut cap ajut del govern per pal∙liar la crisi
|

Els propietaris de les guinguetes d'Arenys de Mar, integrats a l'Associació de Xiringuitos de Catalunya, han mostrat la seva indignació pel tracte que reben de l'Ajuntament. A més, centren les crítiques en les declaracions de l'alcaldessa, Annabel Moreno de qui diuen "falta a la veritat".


Els xiringuitos d'Arenys, que han guanyat un litigi a l'Ajuntament han presentat a més un recurs de cassació al Tribunal Suprem "per poder muntar aquest estiu fins que el Tribunal Suprem no resolgui" desmentint així les paraules de l'alcaldessa: "els hem prorrogat un any" la concessió. "No ens fa cap favor, és d'obligat compliment" recorden.


Web xiringuito pag14

Foto: Xavi Salbanyà



A banda d'això, critiquen no haver tingut cap mena de predisposició d'ajut per part del govern municipal, contràriament al que han fet altres municipis, implantant mesures que els ajudin a superar la crisi propiciada pel coronavirus. Mentre que municipis com Pineda o Malgrat els permet descomptar una part del cànon que paguen a l'Ajuntament. A Arenys això "seria un greuge comparatiu" va dir Moreno al ple.


Els guinguetaires diuen que és un greuge que altres municipis permetin rebaixar l'import del cànon i els allarguin la concessió i a Arenys no tinguin cap mena de compensació. "L'alcaldessa diu que ha demanat que ens retallin el cànon de Costes" quan en realitat el més car és el cànon municipal. Paguen entre 18.000 i 36.600 euros a l'Ajuntament i "d'aquest no ens volen fer bonificació". A més, s'indignen quan l'alcaldessa i la regidora d'Hisenda, Laia Martín, diuen públicament que "no pagaran pel temps que no han estat oberts". Els guinguetaires responen que "no ens fan cap favor, simplement compleixen l'ordre de l'Estat".

També lamenten la indefinició del govern a l'hora d'informar-los sobre quan podrien obrir i la possibilitat d'ampliar més metres sobre la sorra, a causa de la distància de seguretat obligada entre taules. "No tenen interès a conèixer els nostres problemes" sentencien.


L'Associació de Xiringuitos de Catalunya, on Arenys està ben representat amb dos vocals, va reclamar l'anul·lació del cànon d'aquest any per facilitar obrir els establiments, prorrogar un any la concessió i allargar la temporada fins al mes d'octubre. Mesures que a Arenys han estat rebutjades perquè "no ens ho podem permetre" deia l'alcaldessa al ple municipal.


El TSJC ha anul·lat el darrer concurs de guinguetes d'Arenys i ha donat la raó a les concessions davant l'exigència municipal d'establir un tipus de guingueta determinat. Això suposaria un cost afegit de 250 mil euros, a banda del cànon municipal. Davant la resolució del tribunal i per no perdre la temporada, han presentat recurs de cassació. Entremig ha esclatat la crisi de la pandèmia. L'any vinent, però, s'haurà de fer un nou concurs.