S'ha mort María Sánchez Carrillo, Arenyenca de l'Any 2004

Va ser fundadora de la desapareguda Associació de Dones per la Igualtat.
|

L'Arenyenca de l'Any 2004, María Sánchez Carrillo, s'ha mort aquest divendres a 75 anys. María Sánchez Carrillo havia estat proclamada Arenyenca de l'Any 2004 perquè durant aquell any es va veure obligada, per una malaltia, a deixar la presidència de l'Associació de Dones per la Igualtat d'Arenys de Mar, que ella havia fundat tres anys abans. Aquesta entitat, avui ja desapareguda, donava suport a les dones que patien maltractaments, acompanyant-les i protegint-les, força temps abans que els governs de Zapatero aprovessin lleis per a la seva protecció.


Maria sanchez carrillo   xs

Sánchez Carrillo, recollint l'almorratxa d'Arenyenca de l'Any 2004. 


Sánchez Carrillo vivia a Arenys de Mar des de finals dels anys 90 amb el seu company. Va néixer a Badalona, filla d'immigrants murcians i tenia set germans. El seu pare va ser militant de la FAI i va estar exiliat a França. Ell va ser qui la va marcar ideològicament. "Ho porto a la sang", admetia. María Sánchez Carrillo va viure durant molts anys a Santa Coloma de Gramenet. Tenia dues filles i dues nétes. Professionalment era auxiliar de geriatria, però al llarg de la seva vida havia estat planxadora, dependenta i va regentar una botiga d'ultramarins. "Cuidar els avis era la meva vida", explicava.


Va arribar a Arenys empesa pels alts preus dels pisos a l'entorn de Barcelona i "ara no canvio Arenys per res", assegurava. Des del principi es va integrar a la vida arenyenca. Va ser secretària de la dona de la secció local del PSC. Era una històrica militant socialista, primer des de la clandestinitat, "imprimint octavetes amb les xurreres", recordava Sánchez que és com anomenaven a les petites impressores altrament conegudes com a vietnamites.


Va participar en el moviment veïnal durant els anys setanta i vuitanta, creant les associacions de veïns i de dones del barri Oliveres de Santa Coloma. La seva lluita la va portar a participar en nombroses manifestacions per aconseguir els serveis bàsics per al barri o la millora dels seus habitatges. "D'aquesta manera, vàrem fer que els homes sortissin dels bars", explicava. L'activisme la va portar a establir una relació personal d'amistat amb Manuela de Madre, exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i, més tard, vicepresidenta del PSC i diputada al Parlament de Catalunya.


Des de la seva arribada a Arenys, la seva inquietud per ajudar la va moure a crear l'associació de dones al poble. Va començar agrupant dones del seu entorn familiar fins que va conèixer Teresa Verdura amb qui va donar l'impuls definitiu a l'associació. Sobre el maltractament a les dones, María Sánchez afirmava que "la realitat és més gran del que ens pensem. La gent que aparenta més és la que està pitjor". L'associació defensava tant dones com homes i volia deslligar la seva afiliació política a l'objectiu de l'entitat.