Aquest any no hi haurà Crema de la Bóta

​El Consell Pastoral prepara una encesa de fanalets per evitar aglomeracions
|

Tot i entrar a la nova normalitat, aquest any, no hi haurà la tradicional Crema de la Bóta, el vespre del 29 de juny. Aquest acte que celebra la consagració de l'església de Santa Maria d'Arenys, el 1686, va acompanyat des de fa més de cinquanta anys per focs artificials que es llencen des de dalt del campanar, a càrrec de l'Associació d'Amics de la Crema de la Bóta. L'acte aplega nombrosos arenyencs. 


BotaL'encesa de la bóta amb la flama del Canigó, fa un parell d'anys. 


Aquest any, per les mesures establertes arran del coronavirus per tal d'evitar aglomeracions, el 29 de juny no es cremarà la bóta ni hi haurà focs artificials des del campanar. Per celebrar l'aniversari de la consagració del temple parroquial, el Consell Pastoral vol recuperar l'antic costum d'encendre unes llumenetes que decorin l'exterior de l'església. Per aquest motiu, fan una crida a què durant aquell dia els arenyencs portin fanalets fets per ells mateixos per penjar-los en una estructura que hi haurà muntada a la plaça de l'església. Al vespre, s'encendran després d'una pregària d'aniversari de la dedicació del temple.


Fa 334 anys

L'església de Santa Maria d'Arenys, fou consagrada el 28 de juliol de 1686 pel bisbe de Vic, fill d'Arenys de Mar, Antoni Pasqual i Lleu. Acabada la cerimònia es reuniren els Jurats, Homes de Consell i els clergues de la parròquia i acordaren de celebrar cada any la festa de la Consagració el vespre de la vigília del dia 30 de juny, diada de Sant Marçal. Així, cada any s'il·luminaria el campanar i, al mig de la Riera, es cremaria una bóta enquitranada -així faria més flama- que proporcionaria la Confraria de Sant Elm. En desaparèixer la confraria, la tradició va continuar, tot i que actualment la bóta no és enquitranada i es crema junt amb les palmes de Rams i altres andròmines. El fet que es cremi una bóta s'explica perquè, o fou l'última andròmina que quedà després de la construcció de l'església, o bé, perquè dins una bóta era on es guardaven els diners per costejar les obres