Sant Zenon 2020: Menys actes i més mesures de seguretat i sanitat

Tres espais de la vila acolliran gran part de les activitats organitzades per a la festa major
|

La crisi provocada per la Covid-19 ha afectat, també, la festa major de Sant Zenon. Tot i això, el consistori arenyenc no ha volgut renunciar a celebrar aquesta festivitat i ha adaptat els seus actes a les restriccions imposades pel govern arran del virus. D’aquesta manera, del dimecres 8 i el diumenge 12, els arenyencs podrem viure, d’una altra manera, Sant Zenon. I és que, enguany, les activitats hauran de fer-se tenint en compte la distància de seguretat i es podran seguir a través d’internet


El govern municipal ha optat per organitzar diferents actes culturals a espais que compleixin amb les recomanacions de la Generalitat. La regidora de Festes, Míriam Puig, explica que s’han centralitzat les activitats a tres espais d’Arenys: el Teatre Principal, la plaça de l’Església i la nova zona coberta de la Riera. A falta d’una decisió oficial al tancament de l’edició, existeix un pla B que contempla que els dos últims espais es canviïn pel pati del Xifré i el del Calisay. 


Principal   xs


El Teatre Principal acollirà espectacles infantils durant la Festa Major de Sant Zenon.


Hi haurà aforament limitat al Teatre Principal, -i als dos altres espais si s’opta pel pla B- al ser un espai tancat. Per tant, quant a les entrades, n’hi haurà un màxim de quatre per persona, seran gratuïtes i s’hauran d’obtenir a través de la web del teatre. El Teatre Principal acollirà actes infantils -com teatre, titelles o contacontes- de la mà d’artistes de la vila com l’Ull Distret, Marta Catalan, Fèlix Cucurull o Martí Doy, a partir de les 7 de la tarda. A la plaça de l’Església (o al Calisay) hi haurà concerts d’arenyencs com Dídac Rocher, La Vella Lola o Niama Trio, a partir de les 9 del vespre. Per últim, la nova zona coberta de la Riera (o al Xifré) serà escenari de les actuacions musicals de Dolo Beltran, Fèlix Cuc o The Flood Dixie Band, entre d’altres. Aquestes tindran lloc a partir de dos quarts de 12 de la nit. Totes aquestes activitats es podran seguir en “streaming” a través del compte de Facebook de l’Ajuntament i del de YouTube de Ràdio Arenys. 


Algunes activitats s’han cancel·lat donades les seves peculiaritats, incompatibles amb els protocols de seguretat i sanitat. Com és el cas de les Barraques. El que sí que hi haurà és un concert en directe i a través d’internet de Miquel del Roig. Tindrà lloc el dimecres 8 a les 11 del vespre. A més, el consistori ha organitzat concerts itinerants. És a dir, un grup de música que anirà tocant per diferents carrers del nucli antic i per la riera. En aquest sentit, la regidora de Festes ha avisat que el públic haurà de ser estàtic i, per tant, no podrà seguir l’orquestra.


Pel que fa al pregó, que es farà el dimecres 8 a dos quarts de nou del vespre, anirà de la mà del personal del CAP d’Arenys de Mar, que ha estat, i segueix a primera línia, lluitant contra la covid-19. Segons Puig, l’acte només es podrà seguir a través de les xarxes socials, per tal d’evitar aglomeracions. El mateix passarà amb les Completes, que se celebraran el mateix dia, a les 10 de la nit. Enguany, les portes de l’església de Santa Maria no s’obriran perquè el jovent canti l’himne a Sant Zenon. Només es podran seguir a través de Facebook i YouTube. 


Un cop acabada la missa hi haurà una tronada aèria, una de les novetats d’enguany. Els castells de focs queden suspesos i es reemplacen per una tronada d’uns 4 minuts que ressonarà a tot el poble, i d’aquesta manera s’eviten grans grups de persones a la platja de la Picòrdia. 


Per últim, un dels actes que també canviarà de format serà la cercavila de la colla Gegantera d’Arenys de Mar. Enguany, l’entitat ha decidit adaptar-se a la situació i treure els gegants per Sant Zenon, però amb certes restriccions. L’activitat es dividirà en dos dies: el dijous 9 a partir de les 7 de la tarda la colla farà una passejada de Gegants entre el Calisay i la plaça de l’Ajuntament, i el dissabte 11, a la mateixa hora, en Tallaferro, la Flor d’Alba, i companyia, es deixaran veure entre el Calisay i la plaça Mare Paula.


Per tal de complir amb el protocol creat per la colla i que compta amb l’aprovació del govern i la Policia Local, el públic no podrà seguir els gegants. Haurà d’estar estàtic per respectar la distància de seguretat. Segons Puig, aquesta passejada de gegants és una prova de foc. Depèn com surti i com respongui la ciutadania, es podran organitzar actes com la Nocturna o la Pesta. En aquest sentit, el govern ja s’ha reunit amb les entitats que organitzen els actes de Sant Roc per buscar solucions i poder celebrar la segona festa major de la vila.