L’Ajuntament rectifica i neteja el Cavaió per por a una revolta

Temien cremes de la brossa per Sant Joan
|

Cinc mesos després del temporal Glòria i de setmanes de polèmica per la resistència del govern municipal a retirar la brossa de la platja del Cavaió, l’Ajuntament d’Arenys de Mar va decidir netejar la platja més preuada pels arenyencs i visitants. Però ho va fer per por a que ciutadans indignats amb la decisió municipal envers la neteja de la platja portessin a terme les propostes publicades a les xarxes socials de cremar la brossa coincidint amb la revetlla de Sant Joan


El manteniment de les piles de brossa a la platja “és una decisió política”, van afirmar l’alcaldessa Annabel Moreno (ERC) i la regidora de Medi Ambient, Ona Curto (CUP), durant la polèmica prèvia a la retirada. El govern considerava que deixar les restes que havia portat el temporal Glòria contribuïa a la naturalització d’aquesta platja. En canvi, els biòlegs consultats pel mateix Ajuntament havien aconsellat des del primer moment netejar la platja i conservar només alguns dels troncs més grans per integrar-los dins dels espais de protecció natural. 


Cavaió 2  xs


Retirada mecànica de la brossa del Cavaió.


Però a mesura que arribava el bon temps i els banyistes podien accedir a la platja després de setmanes de confinament, el malestar ciutadà anava creixent en veure que la brossa no es retirava. Aquesta pressió ciutadana va obligar l’Ajuntament a rectificar i netejar la platja just abans de la revetlla de Sant Joan.


La neteja, transport i tractament de la brossa del Cavaió ha tingut un cost de 14.000 euros, segons va respondre Ona Curto al darrer municipal de juny a preguntes de Junts per Arenys (JxA). El partit de l’oposició considera que el cost podria haver estat la meitat si Arenys de Mar s’hagués acollit al conveni de neteja de platges del Consell Comarcal del Maresme. Curto va respondre que Canet de Mar havia gastat 36.000 euros en netejar la platja a mitjans de març, abans de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19. 


Malgrat la retirada final de les grans piles de brossa, la platja continua plena de canyes i restes vegetals. Els usuaris han observat que la neteja de la platja es fa manual i no es veu el tractor que altres estius garbellava la sorra per sanejar-la dels bacteris. Curto assegura que no s’ha variat el sistema de neteja. La regidora indica que el fons marí continua ple de brossa que el mar segueix expulsant sobre la sorra. 


D’altra banda, els socorristes de les platges vigilen el compliment de la distància social de dos metres entre usuaris de les platges, mentre que la Policia Local controlarà l’accés en vehicle. L’Ajuntament estudia els pressupostos d’empreses per controlar l’aparcament del Cavaió, però surt molt car i dins del govern municipal es prefereix invertir els diners en qüestions socials per lluitar contra la crisi del coronavirus. 


Per últim, més de 40 caravanes es van arribar a comptar durant el mes de juny al Cavaió malgrat que l’Ajuntament ho té prohibit. La falta de senyalització i les aplicacions de caravanistes que recomanen aquesta platja per acampar, han actuat d’efecte crida. Per aquest motiu, s’han col·locat senyals nous de prohibició i la Policia Local ha multat els reincidents


Per si no n'hi hagués prou, la platja de la Picòrdia va patir dos vessaments fecals de les clavegueres a les desembocadures de la Riera principal i del rial del Bareu que ha obligat l’Ajuntament a contractar una empresa perquè inspeccioni d’on provenen aquestes fuites d’aigües negres. El vessament a la Picòrdia va crear un llac d’aigües fecals que la pluja va impulsar al mar.


Finalment, a la platja de la Musclera els aiguats van tornar a inundar el pas per sota de la carretera i la via del tren. Malgrat que l’Ajuntament havia anunciat la reparació de les bombes d’extracció d’aigua, aquestes es van tornar a espatllar perquè el mar entra dins del túnel. Això ha provocat que els usuaris d’aquesta platja optin per passar per sobre de la via del tren per accedir-hi, tot i el perill que comporta.