Arenys de Munt reforma una mina per estalviar aigua

Amb aquesta actuació l’Ajuntament ha deixat de comprar aigua
|

La controvertida aposta ferma de municipalitzar el servei d'aigua que va decidir impulsar l'Ajuntament d'Arenys de Munt el 2011, no només els està donant la raó, sinó que ja comencen a rebre els primers fruits. No només l'empresa municipal Aigües d'Arenys actua amb més agilitat davant les incidències, sinó que l'estalvi repercuteix en el rebut dels veïns i en inversió en altres infraestructures. Segons l'alcalde Josep Sànchez, especialment s'està notant que fa setmanes que el govern municipal ha recuperat la mina de Can Cornei o el Cornell, amb la que "s'abasteix pràcticament tot el nucli urbà", amb el que això suposa d'estalvi en aigua que fins ara s'havia d'adquirir al Consorci Ter Llobregat o de la Tordera. Sánchez, també ha volgut agrair públicament al veí que ha liderat tot el projecte des del principi, l'Àlex Soler.


Mina arenys de muntLa mina de can Cornei, a Arenys de Munt. 


La que fa més de vint anys ja havia estat una de les principals fonts de subministrament d'aigua potable, es va anar degradant. Gràcies a la collaboració d'alguns ancians del poble, com en 'Quico' Rodríguez, antic minaire, es va tornar a localitzar el broll i procedir a reparar-la, obtenint també una aigua de gran qualitat.


La valuosa infraestructura hidràulica s'ha pogut netejar en el tram que va des del dipòsit de can Cornell fins al pou el desviament de les aigües cap a la riera de Sobirans. L'actuació definitiva va ser millorar la connexió físico-química de la mina amb el dipòsit, incorporant-hi un cabalímetre, nova canonada i un aparell clorador d'hipoclorit sodi per tractar l'aigua abans d'entrar al dipòsit. Tot plegat, des del 2019 s'ha invertit a la mina uns 300.000 euros.


La mina del Cornell té una longitud de 980 metres. En gran part està formada per un calaix de formigó hidràulic en forma d'U i parets de totxo o bé de sauló, el terreny més comú al llarg del traçat. Les dimensions varien segons els trams, però es manté una base quadrada d'amplada de 50 cm i una alçada d'entre 120 i 150 cm amb part superior de volta sobre el mateix terreny natural. Des del 2014 Aigües d'Arenys (de Munt) ha destinat 8,8 milions d'euros del seu fons social a cobrir el rebut de l'aigua dels collectius més vulnerables. Arenys de Munt es manté per sota la mitjana de preu de l'aigua a Catalunya.