L’Ajuntament tanca el 2019 amb 1,4 milions d’euros de superàvit

La llei estatal obliga a que només es pot gastar un 20% i es destinarà a ajuts socials
|

La regidora d'Hisenda, Laia Martín, va anunciar al ple del passat 25 de juny que l'Ajuntament d'Arenys de Mar va tancar l'exercici del 2019 amb un superàvit d'1.365.000 euros. Aquests diners s'afegeixen al romanent d'anys anteriors, de manera, que actualment l'Ajuntament té al banc 8.172.000 euros. La mateixa regidora ja va avançar que el 20% del superàvit del 2019 es dedicarà a ajudes a ciutadans i negocis que ho necessitin fruit del context econòmic després de la pandèmia de la Covid-19. Cal recordar que l'Ajuntament té un romanent de tresoreria tan alt perquè les lleis del govern espanyol només deixen fer-lo servir per pagar deute, cosa que en el cas d'Arenys de Mar ja és molt baix: l'Ajuntament tan sols deu un 17,03% dels seus ingressos anuals.


Infografia


De tota manera, en la mateixa sessió plenària, la regidora va explicar que la majoria dels informes negatius d'intervenció fan referència a ajudes socials, ja que dreta llei l'Ajuntament dóna ajudes per a conceptes que no es contemplen com a estricta necessitat, per exemple, ajudes per a llibres escolars. En aquest sentit, govern i oposició es van emplaçar a mirar de trobar una solució per encaixar la voluntat política amb els criteris legals.


Els ERTO s'estabilitzen

A primer de juny, 1.155 arenyencs es trobaven afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) segons les darreres dades publicades pel Departament de Treball de la Generalitat. De maig a juny, el nombre de treballadors afectats tan sols va ser un de més. Pel que fa al nombre d'expedients, a la darrera actualització hi constaven els de 180 empreses, la majoria de les quals, concretament 175, han pres aquesta mesura per força major, és a dir, pel coronavirus.


Arenys de Mar segueix essent el tercer municipi de l'Alt Maresme amb més treballadors afectats per ERTO, per darrere de Pineda i Calella, amb 3.084 i 1.603 afectats, respectivament. Aquests dos municipis tenen una vintena de treballadors afectats per ERTO, que el mes passat. A força distància hi trobem Canet de Mar, amb una població similar però només 674 treballadors afectats, o Arenys de Munt on els ERTO afecten 503 treballadors. Pel que fa a les empreses amb expedient tramitat, a Canet són 131, mentre que Arenys de Munt en són 96. Els sectors econòmics afectats, igual que el mes passat, són les indústries manufactureres, l'hostaleria i el comerç, tan a l'engròs com al detall.


La taxa d'atur al mes de juny, era del 12,80% a Arenys de Mar, del 12,10% a Arenys de Munt, i del 14,38% a Canet. Respecte del mes anterior, el nombre d'aturats va augmentar amb 27 persones a Arenys de Mar.