ERC i CUP trenquen relacions a Arenys de Munt per la línia de P3

Els cupaires van demanar la dimissió de la regidora d’Educació, Tònia Vila, d'Esquerra, “per responsabilitat amb la comunitat educativa”
|

Les relacions entre ERC i la CUP han saltat pels aires. L’alcalde Josep Sànchez va ser l’encarregat de verbalitzar-ho al final del ple del passat 18 de juny. En l’últim torn de paraula, Sànchez va dir que els republicans retiren “l’oferta a la CUP d’entrar a govern”, donant per trencades les relacions de treball que havien mantingut des de l’inici del mandat, ara fa un any i que, per exemple, van permetre aprovar els pressupostos municipals d’aquest any. 


Així es va acabar el ple, però la tensió va continuar un cop acabat a través de les xarxes socials. A Twitter, la discussió va seguir amb una piulada de l’assemblea local de la CUP on deien que Josep Sànchez “trenca relacions amb nosaltres perquè els demanem transparència”. L’alcalde els va respondre dient que els hi havia retirat l’oferiment de treballar junts per demanar la dimissió de la regidora d’Educació i no per demanar més transparència i va acusar els cupaires de tenir una “actitud irresponsable i deslleial”


Pagina 11El ple municipal d’Arenys de Munt.



Sànchez feia referència a la petició que havia fet el portaveu de la CUP una estona abans a la masia de Can Borrell, on es va tornar a celebrar el ple. Muns va demanar a la regidora d’Educació, Tònia Vila, que dimitís del seu càrrec “per responsabilitat amb la comunitat educativa”. Els cupaires van fer aquesta petició arran d’unes declaracions de Vila a la ràdio municipal, en què la regidora va donar les xifres de matriculacions que hi havia a cada centre escolar abans que el període de preinscripcions s’hagués acabat. Diversos collectius consideren que, anunciant aquestes xifres públicament, la regidora va voler condicionar les inscripcions per afavorir una de les dues escoles. Segons els anticapitalistes, això ha creat tensions i divisions entre la comunitat educativa de les dues escoles de primària del municipi i consideren que la regidora no ha fet res per solucionar-ho, fent que el problema s’enquisti. 


Vila va respondre el portaveu de la CUP dient que ja havia solucionat la qüestió després de parlar amb la direcció de l’Escola Sobirans i va afegir que no donaria més explicacions davant “el to de crispació que ha utilitzat el seu partit durant tota aquesta campanya de preinscripció”. De fet, la titular d’Educació va continuar dient que els cupaires havien intentat “instrumentalitzar i polititzar” la qüestió de les preinscripcions durant el Consell d’Educació que s’havia celebrat el dia abans, 17 de juny, i assegurant que hi “van passar uns fets lamentables” que Vila “no havia vist mai” en els set anys que lidera aquesta cartera. Per això va afirmar que la CUP “fa un flac favor a la comunitat educativa”. 


Trencament total 

ERC també tindrà dificultats per pactar durant el que queda de mandat amb Junts. La freda relació entre els republicans i els ex convergents es va acabar de congelar després que Campasol critiqués el discurs de l’alcalde, definint-lo de “moralista”, i acusés el govern de no atendre les necessitats dels veïns.