S'ha mort Jacint Moré a 88 anys

Va col·laborar amb diverses revistes arenyenques, entre elles l'Agenda, publicant fotografia pròpia i històrica
|

El migdia del diumenge 2 d'agost d'aquest 2020 s'ha mort Jacint Moré i Mont, a l'edat de 88 anys la residència Vil·la Betània d'Arenys de Mar, on residia des de fa uns quatre anys. Era fill de Caldes d'Estrac, on havia nascut el 12 d'abril de 1932. La família, el 1946, es va traslladar a viure a Arenys, on el jovenet Cinto va entrar a treballar, primer com aprenent, a diferents tallers i serralleries (Can Zaragoza, Can Palou Pons…). Explicava que en aquesta època havia fet els poms de les portes de l'Església. Però el gruix del seu historial laboral va ser com a torner a la famosa empresa de moles i abrasius Muvisa (avui complex lúdic i comercial), on va treballar trenta-cinc anys, i fins pocs anys abans que es tanqués (1993).


MG 6717abCinto Moré, el Sant Roc de l'any passat. 


Sense tenir una formació especialitzada, de ben jove es va interessar per la cultura popular i la història local. Lligat a això, les seves grans passions van ver la fotografia i el col·leccionisme. A casa seva tenia (i encara hi són) habitacions senceres plenes de col·leccions de tota mena, algunes de considerable valor i interès. Una d'elles va ser la de fotografies històriques del poble. Per això, els mitjans de comunicació escrits locals s'hi van interessar, sobretot a partir de la Transició. 


És així que als anys vuitanta va començar a col·laborar desinteressadament a la revista Arenys Vida Parroquial i l'Agenda. A la revista de la parròquia hi va fer, mes rere mes, la secció Arenys Ahir, on a partir d'una foto d'èpoques passades, es feia una ressenya escrita. I a l'Agenda, signava la secció Postals d'Arenys de similars característiques. Ambdues tenien força acceptació per part dels lectors. Pocs anys després, entre d'altres, també va publicar a la Rierada, revista dels anys noranta, filla del NAP, creades i dirigides per Joan Pons.


Aquestes tasques el van fer força popular i estimat per molts arenyencs, conreant sòlides amistats, com amb el rector mossèn Martí Amagat, del qui va seguir fotogràficament tot el seu rectorat. Fa uns anys va donar uns àlbums a la parròquia. Altrament, l'escriptora arenyenca Tiona Soler li va dedicar un capítol (una llarga entrevista) en el celebrat llibre Arenyots. En Cinto va tenir tres fills, en Joan (ja difunt), la Maria José i en Jordi. El funeral se celebrarà a l'església de Santa Maria d'Arenys, demà dimarts 4 d'agost, a les 10 del matí. Descansi en pau.