Arenys de Mar és dels municipis que més recicla de Catalunya amb un 54,25%

​Aquesta xifra encara se situa lluny de l'objectiu del 60% pel 2020 que es va marcar el mateix govern municipal
|

Arenys de Mar és el cinquè municipi entre 15 i 60 mil habitants que més recicla de Catalunya. En el darrer en informe de l'Agència de Residus de Catalunya, publicat a finals de juliol, la vila es va situar el 2019 per darrere de Manlleu, Berga, Vic i Sant Just Desvern, amb un 54,25% de recollida selectiva, consolidant la recollida de l'any passat. Ara bé, aquesta xifra encara se situa lluny de l'objectiu del 60% pel 2020 que es va marcar el mateix govern municipal. 

ResidusEvolució de la recollida selectiva a Arenys de Mar. Font: Agència de Residus de Catalunya. 


Les dades de recollida selectiva arriben al seu màxim tant pel que fa a percentatge, com a tones recollides, que ja sumen un total de 4.417 tones anuals reciclables, per les 3.725 tones de fracció resta. Dins les escombraries reciclables, 1.603 tones corresponen a la matèria orgànica, seguit del vidre amb 592 tones anuals. Paper i envasos lleugers representen 527 i 475 tones, respectivament. La resta correspon a altres recollides selectives.


Tot i aquestes bones dades, el creixement de sostingut de 3 punts anuals no és suficient per arribar als objectius del mateix govern. En aquest sentit, des de la regidoria de Medi Ambient ja s'està treballant en el nou contracte de recollida d'escombraries que hauria d'estendre el sistema porta-a-porta a tot el municipi i acabar amb els problemes que l'Ajuntament té amb l'empresa RESMAR a l'hora de fer la recollida, i que ha derivat en un nou conflicte polític entre l'alcaldessa, Annabel Moreno (ERC) i els consellers arenyencs al Consell Comarcal, Estanis Fors i Xavier Masgrau (JxCat). Des del govern pretenen tenir el nou plec de clàusules abans que acabi el contracte actual. 


La consellera delegada de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido, creu que el problema rau des de l'inici quan es va fer la delegació de competències sense fer un estudi de les necessitats que té el municipi. El fet d'haver hagut de fer per urgència la delegació va fer que no es pogués fer aquest estudi. Això fa que el servei estigui infradimensionat i l'empresa no pugui assumir la recollida dels residus generats per Arenys. A més, també afirma que han d'assumir les reiterades avaries dels camions o els residus dels xiringuitos que no estaven contemplats.