Arenys de Mar afronta el nou curs amb una llista de deures antics i nous

El reinici escolar amb les mesures antiCovid i el nou contracte de la brossa, dos dels reptes
|

Arenys de Mar arriba a l’inici del curs polític amb una llarga llista de deures, alguns dels quals s’arrosseguen de cursos anteriors sense resoldre. A continuació en detallem els més importants. 


Reinici escolar 

La tornada a les tres escoles i l’institut arenyencs estarà marcada pel compliment i vigilància de les mesures per evitar rebrots de la Covid-19 en l’àmbit educatiu. Els plans dissenyats a final del curs per guanyar espais es van tornar al calaix per falta d’equipaments i la Generalitat ho fia tot al fet que els menors són persones que contagien poc. 


Així, a banda de les mascaretes i les mesures a les entrades i sortides de les escoles per evitar aglomeracions, els alumnes tornaran a classe amb normalitat. Tot i que l’administració creua els dits perquè el rebrot de la malaltia que s’espera per aquesta tardor no provingui precisament de l’àmbit escolar. 


En aquest sentit, l’únic control que hi haurà consistirà a confinar a casa els alumnes d’una mateixa classe que detectin un cas sospitós. D’altra banda, l’ensenyament a distància que es va practicar al final de curs ha esdevingut un fracàs, especialment en l’educació primària. Per això, es vol tornar al model presencial. 


W camió brossa   xs


El camió que recull la brossa que no retira RESMAR. Foto: Xavi Salbanyà


Nou contracte de la brossa

Aquest assumpte està marcant l’inici de la legislatura municipal pels conflictes que hi ha entre el govern d’Arenys de Mar i el consell comarcal del Maresme que és qui té cedit el servei de recollida d’escombraries. Aquesta cessió acaba el 30 de novembre i el consistori arenyenc ja ha expressat que vol acabar amb la relació amb el consell comarcal pels nombrosos problemes que ha comportat tant econòmics com d’eficàcia del servei que ha estat un autèntic fracàs. 


Per tant, el govern municipal té tres mesos per dissenyar el nou contracte, convocar un concurs públic, deixar un temps perquè es presentin les empreses i adjudicar el servei. A més, es va comprometre que el nou contracte i model de recollida s’intentaria consensuar amb l’oposició, cosa que a dia d’avui no ha passat. 


Malgrat tot, serà difícil assolir un consens perquè el govern (ERC, CUP i AeC) aposten per implantar el porta a porta a tot el municipi i l’oposició (JxA i PSC) tenen un altre model mixt (porta a porta i contenidors intelligents). El temps és molt just i si no s’arriba a temps, l’Ajuntament haurà de pactar amb el consell comarcal una pròrroga del servei amb un nou preu. Precisament, la qüestió econòmica serà un dels elements que determinarà l’èxit o el fracàs del nou model perquè tant les empreses com el mateix consell comarcal han assenyalat que Arenys vol pagar massa poc per un servei que està infradimensionat.


Pressupost municipal 2021 

Després dels ajustos que es van fer abans de l’estiu per adequar el pressupost de l’Ajuntament per atendre els efectes socials i econòmics de la pandèmia, el govern ha de preparar aquesta tardor un pressupost per l’any vinent ple d’incògnites. La primera és si podrà o no utilitzar el total del superàvit municipal, qüestió aquesta en discussió al Congrés dels Diputats. En segon lloc, avaluar la reducció de l’aportació de fons estatal per la reducció de la recaptació d’impostos. En tercer lloc, veure si arriben diners d’administracions superiors com la Diputació, amb qui el govern municipal manté una disputa política que podria tenir conseqüències a l’hora de les assignacions. 


La Generalitat no ha dit res sobre si repartirà amb els Ajuntaments la dotació extraordinària que rebrà de l’Estat, a banda dels deutes que manté amb el consistori arenyenc per altres conceptes com el de les escoles bressol. Finalment, l’Ajuntament arenyenc haurà de decidir si apuja els impostos o els congela. Aquesta qüestió pot ser polèmica perquè la població pateix una forta crisi econòmica. 


Sembla que hauran de ser uns pressupostos restrictius en inversions programades i més generosos en temes socials i d’ajuda al teixit productiu. Caldrà veure quins projectes s’hauran d’ajornar (cobertura del rial del Bareu, biblioteca a les clarisses?) i el nivell de consens que assolirà el govern per aprovar els comptes del 2021. 


Relleu a Ràdio Arenys

La renúncia del director de Ràdio Arenys, Josep Gonzàlez Bayo, es farà efectiva el 30 de setembre. Abans, el ple municipal haurà de renovar els membres del consell d’administració de l’emissora amb una majoria de tres cinquenes parts, és a dir, amb els vots de l’oposició. Aquest consell renovat haurà de triar una nova direcció professional i solvent per evitar suspicàcies sobre les afinitats polítiques que pugui tenir la persona designada amb el govern actual. 


Obres inacabades

Aquest mes es compleix un any dels forts aiguats que van fer malbé alguns carrers d’Arenys, com el rial del Bareu i a l’octubre també farà 12 mesos del temporal Dana que va malmetre altres punts com el paviment de la Riera a l’alçada del carrer Olivar. Aquestes obres estan pendents de resolució. 


Conflicte amb la policia 

Aquest curs s’haurà de veure com es resolt la investigació oberta als agents de la Policia Local que la nit de Sant Joan es van agafar massivament la baixa per malaltia. En el rerefons hi ha una eterna mala relació entre els representants sindicals policials i el govern municipal. Aquest malestar s’ha traslladat aquest estiu a l’àmbit de la Brigada Municipal on s’ha obert expedient sancionador a algun empleat, mentre queda per resoldre el conflicte de l’assegurança de vida que l’Ajuntament no va contractar tot i estar al conveni collectiu. 


Inseguretat

Arenys de Mar ha estat aquest estiu receptor de joves delinqüents que han arribat a la vila fugint de la pressió policial que hi havia a ciutats com Badalona, Premià o Mataró. La majoria d’aquests delinqüents són exmenors tutelats per la Generalitat, segons han informat els Mossos d’Esquadra. L’Ajuntament pot convocar la Junta Local de Seguretat per buscar solució a aquest problema. Subvencions esportives. La relació entre les entitats esportives i l’Ajuntament tornen a ser tenses per com es van convocar les subvencions. El consistori haurà d’ajudar les entitats per corregir el seu error. 


Relació amb PSC 

A final d’any acaba la delegació de competències al regidor del PSC Víctor Camon per temes vinculats a promoció econòmica. Caldrà veure si renoven la confiança o la relació es trenca. Autopista gratis i variant. El setembre vinent, l’autopista serà gratis i s’obrirà el debat de si cal fer o no la variant de Valldegata que la CUP no vol.