Els treballadors de la brigada municipal no volen ser escombriaires

El govern expedienta a operaris que s'han negat a fer feines diferents de la seva
|

La problemàtica que arrossega l'Ajuntament amb la gestió de la recollida selectiva de brossa ha propiciat una crisi en la Brigada Municipal de neteja, on els treballadors denuncien que se'ls utilitzi per complementar la tasca que hauria de fer Resmar, l'empresa del Consell Comarcal a la que el govern municipal va acudir després que l'adjudicatària del servei no complís amb les expectatives. 


Web camió brigada 3  xs


Camió de la brigada municipal que recull la brossa diàriament. Foto: Xavi Salbanyà 


Tampoc les compleix l'empresa consorciada entre el Consell Comarcal del Maresme i Cespa amb moltes deficiències en el servei. La situació ha provocat que, per cobrir els serveis que l'empresa contractada no fa, s'estiri de la brigada municipal, que per altra banda deixa de fer altres tasques com la neteja de les urbanitzacions. És tanta la tensió amb la regidoria de Serveis que dirigeix la regidora de la CUP, Ona Curto -segons han fet saber els treballadors- que s'ha obert un expedient disciplinari a un treballador que es va negar a fer una tasca que, segons els representants sindicals, no li corresponia. A més, l'operari, que de sempre té una tasca molt concreta, va al·legar amb un informe mèdic que no pot fer esforços considerables i que, per tant, no pot anar a recollir brossa com li exigien. 


Precisament, dedicar personal de la brigada municipal a recollir la brossa que no recull Resmar és una de les tasques que els treballadors es neguen a fer. Expliquen que anar amb el camió de la brigada a recollir brossa de tota mena amb el camió petit vulnera les normes de riscos laborals i a més no els pertoca. 


El camionet, que en el seu dia es va comprar per traslladar les taules i les cadires per les festes, recull ara més de 2.000 quilos diaris de brossa que porta directament a la planta de tractament de residus de Mataró. "Si algun dia hi ha una inspecció o ens enganxa Seprona, ens caurà una sanció grossa" avisen els treballadors, perquè a banda que el vehicle no està en condicions, tampoc està habilitat per recollir i transportar bosses d'escombraries i incompleix la normativa


Els treballadors de la brigada expliquen que el parc de vehicles que utilitzen no està en condicions per falta de manteniment. Abans hi havia un encarregat de canviar l'oli, les rodes i els frens i portar-los a reparar en cas d'avaria, però aquesta tasca ara no la fa ningú. A més hi ha incompliments flagrants com, per exemple, el cotxe on els operaris de pintura traslladen material tòxic, com dissolvents i no disposa d'elements d'extracció d'aire, el que podria provocar algun accident greu. "Cal anar renovant el parc de vehicles, el camió de la brossa cada setmana passa pel taller, la furgoneta ja no tira i no entenem com passen la ITV" lamenten els treballadors, que acusen els responsables municipals de desídia.