El turisme de proximitat, la nova realitat durant un estiu marcat per la Covid-19

Guinguetes i restaurants no fan una lectura positiva de l’estiu degut a la por als rebrots
|

El sector del turisme, restauració i comerç viuen des de fa mig any un moment especialment complicat derivat de la crisi del coronavirus. L’entramat econòmic d’Arenys de Mar ha viscut i viu dins d’aquesta nova realitat un estiu extrany amb un impacte que certament és negatiu, ja que és una època on el turisme és una important font d’ingressos i d’activitat. 


Web mercat d'arenys   CT


Imatge del Mercat Municipal. Foto: Carles Toribio


Fa setmanes, el consistori va llençar el vídeo ‘Visita’ns! Arenys de Mar, vila marinera’ per aconseguir que la vila sigues un reclam i un atractiu turístic. Però el mes d’agost, tot i reorientar la cerca del turisme de proximitat, no ha sigut bo. Els dos mesos claus com son juliol i agost treuen lectures no gaire positives. La valoració del regidor Quim Mas és d’un bé com a nota, però amb matisos. S’ha pogut treballar, s’han obert comerços i restaurants, però falta el 50% de les vendes i facturació que deixa el turisme estranger.  


La cronologia dels fets ens porta a fer una mirada a activitats anul·lades com la ‘Nit del Comerç’, l’anul·lació del ‘Canet Rock’, un Sant Jordi d’estiu que no va funcionar i una Festa de Sant Roc orientada a seguir els protocols que va fer reduir l’agenda d’activitats. A més, van sorgint casos de covid-19 entre els diferents establiments de restauració d’Arenys i han sigut dos mesos d’estiu amb poca ocupació turística comparada amb els últims anys. 


La pandèmia ha paralitzat l’activitat econòmica i segueix transformant el dia a dia de la vida de qualsevol persona sempre a la cerca de l’anhelada reactivació que vindrà deguda de l’evolució favorable del virus. També per als diferents negocis que veuen com les paraules més utilitzades des de fa mesos són "inestabilitat", "dubtes", a més de consignes contradictòries. I aquestes conseqüències es veuen en el teixit turístic que conformen càmpings, hotels i pensions de la vila. Ocupació reduïda a gairebé la meitat amb turisme local en gairebé la seva totalitat, cancel·lacions dels clients que van anar augmentant segons van sorgint notícies relacionades amb la covid-19, i mesures que es van modificant sobre la marxa. 


Les guinguetes i restaurants tampoc fan una lectura positiva. No es va començar del tot malament l’estiu, però amb el pas de les setmanes, la por a possibles rebrots, ha fet viure un mes d’agost dolent. 


Pel que fa a el comerç, la regidoria de Promoció Econòmica van engegar la iniciativa ‘Comerç d’Arenys + que mai’, juntament amb la iniciativa de l’UBICA ‘Posa ara al comerç local’. Accions encaminades a promocionar i ajudar el comerç local. Això coincideix amb les ajudes, de moment reduïdes, que ofereix l’Ajuntament d’Arenys de Mar al teixit empresarial local per les pèrdues econòmiques. Això si, la precaució, la distància i la mascareta ens acompanyarà en els propers mesos com a nova realitat.