El desconfinament porta un increment de delictes, com robatoris a domicilis

​El nou regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna, no vol l'ajut de la Policia Nacional
|

L'activitat delictiva ha pujat una vegada que s'ha anat normalitzant el desconfinament. A l'abril, en plena pandèmia, a Arenys no hi va haver cap robatori i només es van detectar tres furts i sis delictes de danys. La xifra ha anat incrementant fins al juliol, que es van produir 28 furts, 21 robatoris a l'interior de vehicles, 15 delictes de danys, tres robatoris amb violència i intimidació en espai públic i 13 robatoris a l'interior de domicilis.


Web policia   xsAgents de la Policia Local amb l’alcaldessa i el regidor Quim Mas.


Els delictes contra el patrimoni són els que més han pujat durant el mes de juliol, comptant-ne set més que el 2018 i tretze del 2019. Comparativament a altres anys aquest juliol hi ha hagut menys robatoris amb força o violència a domicilis, empreses o establiments. Pel que fa a la comparativa de delictes totals comesos, el 2020 també és el pitjor any, on destaca els 88 fets del febrer i els 123 de juliol. Malgrat tot, la comparativa interanual demostra una clara tendència a la baixa, l'any passat es van produir 1.115 fets delictius els set primers mesos, mentre que aquest any en són 939.


El regidor de Seguretat Ciutadana, Josep Maria Pruna, que assumeix les competències que fins juliol tenia l'alcaldessa, Annabel Moreno, vol trencar els rumors que apunten que la majoria de lladres són estrangers. Segons les estadístiques de les detencions, el 65% són de nacionalitat espanyola.


La perspectiva delictiva a Arenys de Mar no és positiva malgrat l'optimisme del regidor, que ha traslladat el despatx a la caserna de Policia Local i manté reunions constants amb els comandaments de Mossos, a qui demana més reforços per establir nous operatius. Aquestes reunions no són les juntes locals de seguretat preceptives, ja que com reconeix el mateix Pruna, el govern no vol veure's obligats a convidar els comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de qui diu "no són de fiar després del que van demostrar el primer d'octubre".


Pel que fa a l'expedient informatiu obert arran la "sospitosa baixa mèdica" de 18 agents de la Policia Local durant la revetlla de Sant Joan, que va provocar que només hi hagués quatre agents de servei aquella nit, el regidor informa que seguint les indicacions del Departament d'Interior de la Generalitat es va obrir un procediment d'informació reservada -no un expedient- del que s'ha de nomenar un instructor extern. La situació que la mateixa alcaldessa va definir de "força estranya" en àmbits del funcionariat s'interpreta com una vaga encoberta pels "incompliments i per tractar el tema de les places interines" informen els sindicats. Quant a la plantilla de la policia, un problema afegit és que a finals d'agost van plegar dos policies i tres més passen a la segona activitat. D'altra banda, les mateixes fonts informen que "vindran dos policies de Santa Susanna d'aquí a dos mesos".