El síndic alerta l’Ajuntament sobre l’ús de les xarxes socials

Dos ciutadans es van queixar pel blocatge dels perfils a Facebook
|

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va comunicar el passat 15 de juliol la seva resolució respecte a l'expedient que tenia obert per la queixa de dos veïns d'Arenys de Mar que van estar blocats a finals de març a la pàgina de Facebook de l'Ajuntament


Logo ca


La regidora de Comunicació, Laia Martín, va explicar que es va decidir blocar aquests perfils perquè des del govern consideraven que els comentaris que deixaven a les xarxes socials eren irrespectuosos. Una decisió amb què aquests dos ciutadans no van estar d’acord i, per aquest motiu, van traslladar la queixa al síndic de Greuges. 


Durant la tramitació les parts han explicat les seves raons i motius en aquesta polèmica. L'Ajuntament va apellar al Codi ètic i al fet que no es limitava l'accés a la informació municipal, sinó que amb el blocatge només es reduïa el permís per fer comentaris als apunts


El síndic insta a l'Ajuntament a fer públiques les normes del Codi ètic, en el web municipal i també a les xarxes socials de la institució. Entre altres criteris, s'han d'anunciar amb claredat els criteris per atendre consultes i qüestions per part dels usuaris, els criteris per decidir la publicació o el blocatge de missatges per part dels usuaris, així com els criteris establerts per acceptar o rebutjar amistats en el cas de Facebook o la gestió del mur. 


El síndic també adverteix a l'Ajuntament perquè estableixi un sistema d'alertes per avisar a l'usuari que es considera que fa un mal ús de les xarxes socials, per prevenir-lo de les possibles conseqüències, com ara, el blocatge del seu perfil. 


L'Ajuntament, per intentar resoldre la situació i d'acord amb la resolució, respondrà al síndic que assumeix plenament la seva recomanació. L'Ajuntament també farà un aclariment respecte al Codi ètic municipal, ja que entén que s'ha creat una confusió amb les normes. 


Aprofitant aquesta nova situació i la difusió de la normativa de participació en les xarxes socials, l'Ajuntament desblocarà els sis perfils que hi ha restringits a la pàgina de Facebook, cinc d'ells des de finals de març, entre els quals hi ha els de les dues persones que van presentar la seva queixa al síndic.