La reproducció de la Covid es dispara a Arenys després de l’inici escolar

L’Ajuntament suspèn les fires de la tardor mentre ja hi ha casos positius als col·legis
|

La taxa de reproducció de la Covid-19 es va disparar a Arenys de Mar a partir de la darrera quinzena de setembre fins a enfilar-se a 3,79, quasi cinc vegades més que l’índex que hi havia el dia 8 de setembre que era del 0,83. Aquest empitjorament de la situació de la pandèmia a la nostra població ha coincidit amb l’esperat inici del curs escolar, tot i que encara no hi ha dades que permetin establir un efecte de la represa dels collegis amb el repunt del coronavirus. 


La situació preocupa molt les autoritats municipals fins al punt que la mateixa alcaldessa Annabel Moreno va alertar a través del seu perfil de Facebook que “tenim un índex de rebrot altíssim de 520,93 i el més preocupant és la taxa de reproducció”. I va admetre que “suposem que ens hem relaxat i això justament és el que no podem fer”. Aquest comentari, publicat una setmana després de la tornada a l’escola, va coincidir amb l’avís del primer cas positiu a l’Institut Tres Turons. Es tractava d’un alumne de quart d’ESO que va obligar a enviar a casa la resta de companys de l’aula. Dies més tard es va informar d’un segon positiu de la mateixa classe. Tots aquests estudiants imparteixen classe telemàticament. 


Entrada a cole 2  xs

Entrada a l'escola Joan Maragall. Foto: Xavi Salbanyà


Aquests dos casos van fer recordar que els pares dels alumnes dels centres escolars han de firmar un document de consentiment perquè es puguin fer les proves PCR als seus fills. Aquest tràmit que els pares van saber una setmana després iniciat el curs va retardar la realització d’aquestes proves. Durant la segona setmana del curs, es va informar d’un alumne contagiat a l’escola La Presentació, on també van procedir a enviar cap a casa a la resta dels companys de l’aula. I més tard es van informar de dos casos més a l’Institut, un segon grup de quart d’ESO i un altre de Batxillerat. 


El regidor de Salut de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, Josep Antoni López, va indicar que aquests primers casos positius són molt lleus o asimptomàtics i que la transmissió de la malaltia s’acostuma a produir dins el nucli familiar. A Arenys consten 292 casos positius des de l’inici de la pandèmia. La situació a Catalunya és similar i la Generalitat va ordenar a finals de mes la limitació de les reunions a un màxim de sis persones. Fins aleshores es deixava fins a 10 persones. Aquest fet ha activat la picaresca i hi ha restaurants que detecten com grups superiors a sis comensals reserven en taules diferents. 


En aquesta mateixa línia, la Policia Local ha detectat un augment dels grups que reuneixen de nit i practiquen el botellot a causa que els locals nocturns tenen prohibit obrir i els restaurants i bars han de tancar d’hora. En el context d’evitar aglomeracions, l’Ajuntament va suspendre totes les fires previstes per a aquesta tardor. Això afectarà la Fira de la Cervesa, la trobada de cotxes americans, la Fira +Kneu i les Jornades de Tapes al Mercat Municipal. 


D’altra banda, diversos usuaris del Centre d’Assistència Primària (CAP) s’han queixat pel fet que el triatge dels pacients es fa al carrer on, sense cap intimitat, han d’explicar què els hi passa abans de ser atesos per un metge. El regidor López s’ha compromès a traslladar aquest malestar al director del CAP, Ricard Peiró.