Arenys crea un projecte per ajudar els menors migrats majors d’edat

Porta per nom ‘Pont+18’ i la idea és oferir-los una llar fins que es puguin emancipar
|

Arenys de Mar ha posat en marxa una nova iniciativa per ajudar els joves migrats que, quan arriben als 18 anys, deixen d’estar sota la tutela pública. Es tracta del projecte ‘Pont+18’ que impulsen el Centre Estela Nova i l'Ajuntament amb la idea que una família pugui oferir temporalment una llar a aquests nois i noies, fins que puguin emancipar-se. D’aquesta manera, s’evitaria situacions en les quals molts dels joves acaben vivint al carrer sense cap tipus de suport. 


Mentors 2  xs


Acte de celebració del primer any del programa de mentoria celebrat al Calisay. Foto: Xavi Salbanyà


El casal Sant Vicenç de la nostra vila acull actualment 51 joves migrats, un número inferior als més de 60 que hi havia. D’aquests, 17 ja són majors d’edat que en aquests moments estan al centre dins el que es coneix com una mesura assistencial que seria com una ‘pròrroga’ de la seva estada. Aquests nois, tot i haver complert els 18 anys, continuen amb la seva rutina de formació i integració fins que siguin derivats. La directora del centre d’acollida a la nostra vila, Reme Rubio, destaca que el projecte ‘Pont+18’ ha nascut justament després de detectar la situació en la que quedaven molts d’aquests joves. Segons explica, seria com una extensió del projecte de mentoria que es va presentar el 2019, però en aquest cas només pels majors d’edat que han tingut algun problema amb la seva documentació i no han pogut seguir el procés ordinari dins el sistema. ‘La idea és buscar unitats conviencials, famílies o persones que visquin soles que en algun moment puguin donar aquest suport en termes d’habitatge’, assenyala. 


La idea inicial és que la convivència sigui per un any, com a màxim. Durant aquest temps s’aniran buscant el recursos perquè els joves tinguin més autonomia i puguin emancipar-se. El projecte es troba ara en una fase de divulgació i de donar-se a conèixer a través de mecanismes com les mateixes persones que han estat fent de mentors. De fet, a finals de setembre es va fer una primera presentació del projecte de manera informal al Calisay amb un berenar, aprofitant la celebració del primer any de mentoria. La idea seria organitzar un acte de presentació oficial aquest mes d’octubre on es donaran més detalls del projecte i com les persones interessades es poden apuntar. 


D’altra banda, una vintena dels menors que hi ha actualment allotjats a la nostra vila ja compten amb un nivell bàsic de llengua catalana per poder estudiar els cursos d’inserció laboral. De fet, el confinament va servir per reforçar el seu aprenentatge lingüístic fent classes de català i castellà dins el centre. Des del centre també estan en contacte amb escoles d’adults, com és el cas de la de Premià de Mar i l’Aula d’Adults d’Arenys, que els han ofert més places per aquest curs.