Un crit d’ajuda a Twitter reactiva l’arenyenca Creacions Hilary

L’empresa tèxtil va estar sis mesos amb un ERTO, provocat per la crisi del coronavirus
|

La història de Creacions Hilary és similar a la de tantes empreses catalanes que han vist disminuir o paralitzar la seva activitat econòmica arran de la crisi del coronavirus. Després d'una trajectòria de 73 anys i diverses generacions d'empresaris dedicats al tèxtil, la pandèmia va fer que la firma es quedés sense comandes, fins al punt que la seva situació va ser insostenible. Van estar sis mesos amb un ERTO, però quan tocava reprendre l'activitat el mercat continuava totalment paralitzat. L'única solució era reinventar-se i trobar nous clients, i així, van decidir explicar la situació i oferir els seus serveis a través de les xarxes socials. Una piulada a Twitter es va fer viral i va aconseguir 13.000 retuits, i la gent va començar a trucar-los. 


Miquel casals  MCMiquel Casals és el responsable de Creacions Hilary


Si fins ara havien fet vestits de flamenca per anar a les fires, per ballar sobre els escenaris i assajar (i generacions anteriors mitjons, jerseis, vestits de nines i disfresses), ara podien aprofitar la seva maquinària per fer altres encàrrecs que necessités el client. Actualment, estan tancant comandes que han entrat gràcies a aquell tuit, i que són d'índole molt diversa: tant mascaretes com roba infantil, roba de carrer, pijames... També els han demanat productes que van haver de descartar, com ara vestits de comunió, per als quals consideren que s'haurien d'especialitzar. 


"En general podem adaptar les màquines i en dues setmanes tenir l'article fabricat", explica Miquel Casals, responsable de l'empresa, que té clar que l'especialitat de vestuari de dansa no és viable ara "perquè potser tenim coronavirus per a dos anys més i no es preveu que hi hagi espectacles amb centenars de persones". La idea era obrir noves línies de treball i que es pogués garantir el sou dels dos autònoms i tres treballadores actuals. Els va afavorir el fet que el tuit "va arribar quan tothom estava tornant de vacances, amb projectes al cap, però no trobaven tallers de confecció oberts". L'empresa també ha optat a les ajudes municipals per pal·liar els efectes de la covid-19, però critiquen que s'ha fet molt complicat. "Demanaven més papers que per sol·licitar l'ERTE", denuncien.