​Creix el nombre de treballadors arenyencs afectats per ERTO durant el darrer trimestre

​L'aturada de l'activitat econòmica afecta principalment la indústria manufacturera, l'hostaleria i el comerç
|

1.313 arenyencs s'han vist afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) des de principi d'any, segons es desprèn de les darreres dades publicades pel Departament de Treball de la Generalitat. Això significa un increment de 159 afectats més en el darrer trimestre. Pel que fa al nombre d'expedients, a la darrera actualització hi constaven els de 187 empreses, 8 més que al mes de juny, la majoria de les quals han pres aquesta mesura per força major, és a dir, pel coronavirus. La majoria dels afectats per ERTO fins ara (1.238) han vist suspès el seu contracte laboral, mentre que 75 persones han vist reduïda la seva jornada. Per ara no hi ha hagut cap ERTO que hagi acabat amb extinció del contracte.

Ertos setembreRepartiment de la xifra d’ERTO per sectors i pobles el setembre del 2020. 

Font: Departament de Treball. 


Amb aquests números, Arenys de Mar és el tercer municipi de l'Alt Maresme amb més treballadors afectats per ERTO, per darrere de Pineda i Calella, amb 4.007 i 1.667 afectats, respectivament. A força distància hi trobem els municipis de l'entorn com Canet de Mar, amb una població similar però només 893 treballadors afectats, o Arenys de Munt on els ERTO afecten 490 treballadors. Pel que fa al nombre d'empreses amb expedient tramitat, a Canet són 140, mentre que Arenys de Munt en són 98.


Els sectors econòmics afectats divergeixen depenent de si s'analitzen les dades segons el nombre d'empreses o el nombre de treballadors. Pel que fa al nombre de treballadors, el principal sector afectat tant als dos Arenys com a Canet, són les indústries manufactureres. A Arenys de Mar representen el 35,6% dels treballadors afectats, per damunt del 32,0% d'Arenys de Munt i per sota del 55,2% de Canet. Seguint amb el nombre de treballadors, l'hostaleria és el segon sector més afectat, especialment a Arenys de Mar amb un 30,5% dels treballadors. A Arenys de Munt, els treballadors de l'hostaleria representen el 20,4% dels afectats per ERTO, mentre que a Canet són el 15,7%. En tercer lloc hi trobem els treballadors del comerç a l'engròs i al detall. Aquests tres sectors apleguen més del 70% dels llocs de treball afectats per ERTO.