Restriccions i confinaments tornen per la recaiguda per la pandèmia

Bars tancats, toc de queda nocturn i no es pot sortir d’Arenys els caps de setmana
|

Ja hi tornem a ser. Catalunya ha recaigut en una segona onada d’afectació de la pandèmia de la Covid-19. Els contagis s’han disparat de tal manera que el govern central ha decretat un estat d’alarma que durarà fins al mes de maig, mentre que el Govern ha decretat un conjunt de restriccions previst al confinament domiciliari que vàrem patir la passada primavera. 


Les restriccions són moltes. Els bars i restaurants estan tancats des del 16 d’octubre i des del 30 d’octubre s’hi ha afegit la clausura de grans comerços (superiors a 800 m2), gimnasos, activitats esportives no federades, cinemes, teatres i actes culturals, entre moltes altres qüestions. A nivell collectiu, la Generalitat ha imposat el toc de queda nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí que prohibeix el moviment de persones a la via pública, excepte per anar a treballar, anar al metge o a atendre persones necessitades, entre altres excepcions. A més, des del passat 30 d’octubre, el Govern català va decretar el tancament perimetral a tots els municipis entre les sis del matí del divendres i les sis del matí de dilluns. Això vol dir que està prohibida la mobilitat entre municipis en vehicle o a peu, amb l’excepció de si es fa esport. 


Arenys de Mar aplica aquestes prohibicions i restriccions amb resignació i amb l’esperança que aquesta vegada sigui la darrera, mentre s’espera la vacuna de la malaltia o arriben proves ràpides que determinin qui té el virus. A finals d'octubre, la situació a Arenys de Mar era preocupant amb un índex de risc de contagi (753) set vegades superior al màxim tolerat i amb un ritme de contagis setmanal superior als 80 casos. Als municipis de l’entorn la situació és pitjor. A Arenys de Munt, l’índex és de 1.454, influït por un brot a la residència d’avis Sant Martí que va afectar una trentena de persones i un altre al mateix ajuntament que va obligar a fer la quarantena a funcionaris i al mateix alcalde que va donar negatiu. A Mataró, l’índex arriba al 1.300 i a Canet, al 972. 


Les escoles arenyenques van sumant casos. La darrera setmana d’octubre hi havia 9 aules confinades. Però s’està constatant que els contagis no es produeixen a l’àmbit escolar sinó, principalment, a fora. Malgrat això, les escoles Sinera i Maragall han suspès les activitats extraescolars, amb el conseqüent perjudici econòmic i trasbals per a les famílies. 


Agents civics   aj am

ECAP segueix treballant al límit, però des de finals de mes fan proves amb tests ràpids a les persones que tenen símptomes davant el col·lapse de les proves PCR que triguen fins a 10 dies en donar resultats. L’Ajuntament posarà a disposició del CAP un espai perquè es puguin fer els tests ràpids i les PCR per evitar que els pacients s’hagin de desplaçar a Mataró. 


A diferència de la primera onada, aquesta vegada la mortalitat és molt inferior perquè els serveis 

sanitaris coneixen millor el virus i com tractar-lo. Però això no evita que hagi augmentat de manera alarmant els ingressos hospitalaris i a les ucis que es troben a prop del col·lapse. 


La Policia Local i els Mossos d’Esquadra realitzen controls però han posat poques multes, a diferència del primer confinament. En aquest sentit, l’Ajuntament ha rebut una subvenció amb la què s’ha contractat dos agents cívics que van pel carrer recordant les mesures de distància, mascareta i les restriccions. Malgrat que aquests agents cívics van uniformats com si fossin policies, no poden multar ni tenen autoritat policial. Per la seva banda, la Creu Roja també ha destinat dues persones de reforç per realitzar la mateixa tasca.