La llista d’espera per a Serveis Socials és ja de més d’un mes

La demanda d’ajuda ha crescut exponencialment des del passat mes de març
|

Serveis Socials de l’Ajuntament d’Arenys de Mar s’ha vist desbordat per la quantitat de famílies que no han tingut una altra sortida més que anar a demanar ajuda social. La crisi provocada pel coronavirus ha fet que des del mes de març hagin pujat molt les peticions a Serveis Socials, fins al punt que, si bé abans de la pandèmia les entrevistes per valorar el cas concret es feien durant la mateixa setmana o com a molt la setmana següent, actualment s’està donant hora a més d’un mes vista


Els treballadors d’aquesta regidoria van estar treballant “gairebé 24 hores durant l’estat d’alarma”, reconeix la tècnica de Serveis Socials Montse Altès. Gràcies al conveni amb Càritas, el que es va aconseguir és que si més no totes aquestes famílies poguessin menjar. 

Serveis socials1

Serveis Socials ja treballa al Xifré. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar



Un altre problema que es troba Serveis Socials actualment és la gent que necessita ajuda i no disposa de documentació, per tant no reuneixen els requisits, segons la normativa nacional. El perfil que ara per ara necessita ajuda social és el de treballadors que han estat afectats per ERTEs, i també persones que formaven part de l’economia submergida i que treballaven sense contracte.


Les ajudes més demandades tenen a veure amb el lloguer dels seus habitatges, compra de medicaments i transport. Pel que fa a la gent gran, Serveis Socials reconeix que és un dels col·lectius més castigats per la pandèmia, donat que aquestes persones podien anar abans a centres de dia, on trobaven una xarxa de suport. Ara han augmentat els serveis a domicili per tenir cura d’ells, tot i que els voluntaris que durant el confinament feien els serveis porta a porta van deixar progressivament de fer aquestes feines, a mesura que s’havien d’incorporar als seus llocs de treball. La que sí que continua fins al mes de desembre és la treballadora familiar que es va incorporar el passat setembre. 


Per la seva banda, una altra entitat que també està tenint un protagonisme important durant aquests mesos és Càritas. La seva portaveu, Conxita Gascon, reconeix que “estem molt, molt baixos d’aliments”, perquè s’arrossega aquesta falta des de l’agost, que el Banc dels Aliments no va estar operatiu. A finals d'octubre, l’entitat esperava l’arribada d’un lot d’aliments de llarga durada de la Unió Europea. 


Totes les esperances estan posades al Gran Recapte, que tindrà lloc del 16 al 21 de novembre amb el lema “La nova realitat és la nevera buida. La teva ajuda és més necessària que mai”. Aquest any la principal novetat és que no es podran donar aliments, sinó que seran aportacions monetàries