Arenys de Mar acumula 40 cases okupades, algunes molt conflictives

La finca okupa del carrer Hort del Bisbe ha requerit sovint de la intervenció policial
|


Arenys de Mar té 40 habitatges okupats illegalment, segons que ha confirmat el regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna. D’aquestes cases o pisos ocupats, hi ha dos immobles que provoquen problemes de convivència des de fa mesos. Un d'ells es troba al carrer Hort del Bisbe on els ocupes han estat denunciats en diverses ocasions i se sospita que sigui un lloc base de delinqüents habituals. 


Els veïns d'aquest carrer fa molt temps que es queixen del comportament incívic d'aquests okupes. El regidor Pruna assegura que la Policia Local i els Mossos estan monitorant aquestes dues cases conflictives, mentre que l'Ajuntament ha requerit a la propietària particular de la casa okupada perquè insti judicialment el desallotjament. 


Casa okupada

La policia davant de la casa okupa d’Hort del Bisbe.


El darrer incident en aquesta casa es va donar a mitjans d’octubre quan un dels joves que hi viu va barallar-se i va colpejar amb un barra de ferro els cotxes aparcats. La Policia i els Mossos van intervenir i van detenir un dels okupes qui, segons l’alcaldessa Annabel Moreno, és un dels caps dels okupants de la casa. Es dona la circumstància que el detingut va quedar en llibertat al cap de 24 hores.  Mentrestant, i gràcies a la collaboració veïnal, la policia va poder evitar una nova okupació una altra casa al mateix carrer. 


Moreno va informar en el darrer ple municipal que s’havia reunit amb responsables de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) perquè alguns dels okupes són exmenors no acompanyats que s’han instal·lat a Arenys provinents d’altres poblacions. 


Un altre focus de conflicte dels okupes es troba al rial de Canalies on els veïns fa anys que es queixen de les condicions d'insalubritat, del tràfic de drogues i d'activitats delictives que es practiquen a tres finques de la zona. La quarantena d'habitatges okupats a Arenys de Mar evidencia també un problema social que fa anys que dura i que amb l'actual coronacrisi només fa que créixer. Es tracta de les famílies que es queden sense llar i que opten per quedar-se a dins de les cases perquè no poden fer front a les hipoteques. 


En aquest sentit, l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, ha informat que els Serveis Socials fan mediació entre les famílies necessitades que no poden afrontar les hipoteques i els bancs que les reclamen per activar un lloguer social. L'Ajuntament arenyenc va destinar a principi del 2019 un arquitecte municipal per buscar habitatge per destinar-lo a lloguer social. En aquest temps, el Consistori arenyenc que té tres milions al bancs per destinar a habitatge públic no ha aconseguit habilitar-ne cap, tot i que l'alcaldessa ha anunciat que hi ha dos pisos als quals l'Ajuntament opta a la compra.