​Els Jutjats d'Arenys només adopten el 27% de les ordres de protecció en casos de violència masclista

Un informe de la CUP denuncia una 'vulneració sistemàtica dels drets de les denunciants en l'àmbit individual' al partit judicial d'Arenys
|

Aquest dimecres 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Aprofitant aquesta efemèride, la CUP d'Arenys de Mar ha publicat un informe on es demostra, a partir de les dades oficials publicades pel Consell General del Poder Judicial, que al partit judicial d'Arenys només s'han adoptat el 27% de les ordres de protecció sol·licitades en casos de violència masclista en l'àmbit de la parella des de 2010 fins al segon trimestre de 2020. 


Proteccio

Percentatge d'ordres de protecció atorgades. Font: Informe CUP, dades CGPJ. 


Això converteix els Jutjats d'Arenys en un dels que menys ordres de protecció adopten de tot l'Estat Espanyol. El patró es repeteix al llarg de tota la dècada i la mitjana de la resta de l'Estat durant el mateix període és del 64%. Durant aquest període, el percentatge d'ordres de protecció sempre ha estat molt per sota de la mitjana espanyola, essent els anys 2011 i 2012 el darrer jutjat de Catalunya en atorgaments d'ordres de protecció


Des de 2013, i gràcies a les demandes i reivindicacions del moviment feminista, hi ha hagut una clara tendència a l'alça al conjunt de l'Estat espanyol en el dictat d'ordres de protecció per part del poder judicial, passant del 59% a l'actual 73% respecte de les ordres sol·licitades. No obstant això, no s'ha observat aquesta tendència en el cas del partit judicial d'Arenys de Mar.


L'informe denuncia que no es tracta de casos aïllats: "es demostra un clar patró per part dels Jutjats d'Arenys de Mar a l'hora de no decretar ordres de protecció per garantir els drets les denunciants de violència masclista en l'àmbit de la parella". Segons la CUP d'Arenys de Mar, "les diferències entre partits judicials ho demostren contundentment. Això suposa que, de facto, hi ha una vulneració sistemàtica dels drets de les denunciants en l'àmbit individual".