L'Ajuntament cerca una escletxa legal per ajudar els deutors amb l'administració

​El regidor de Benestar Social, Josep Antoni López, afirma que hi ha un límit legal complicat de solucionar
|

El regidor de Benestar Social, Josep Antoni López, ha respost aquest matí al programa 'El Dominical' de Ràdio Arenys a les demandes que algunes persones afectades per la crisi postpandèmica han fet aquesta setmana a les xarxes socials. Les queixes són sobre el fet que per rebre una ajuda de l'Ajuntament, no es poden tenir deutes amb l'administració, sigui municipal o supramunicipal. Això inclou el pagament de multes d'aparcament, per exemple.


Serveis socials1

Els Serveis Socials municipals, al Xifré. 


López, ja remarcat que la llei no permet donar ajuts ni a persones ni a empreses que no estiguin al corrent de pagament. Ha afegit que "és un tema que ens preocupa a tot el govern. No ve d'ara, però fa anys que ens hi trobem". En aquest sentit, ha explicat que "els regidors que m'han precedit han intentat trobar una solució, però no se n'han sortit". No obstant això, ha afegit que cerquen una escletxa legal, ara que hi ha nou secretari i interventor, que sempre poden tenir un nou enfocament sobre el tema.


Segons els Serveis Socials municipals, hi ha tres perfils de persones que no poden rebre ajuts directes com són els deutors amb l'administració, els sense papers ni permís de treball o les persones que no estan empadronades a Arenys. Tanmateix, López ha assegurat que els Serveis Socials estan en permanent coordinació amb Càritas i la Creu Roja per cobrir les necessitats vitals com l'alimentació o els subministraments bàsics, d'aigua, llum o gas. Ara bé, no se'ls pot donar un ajut econòmic directe, per exemple, pel lloguer o pel material escolar dels fills.


En la seva intervenció radiofònica, López també ha explicat que hi ha fórmules com el fraccionament o l'ajornament del pagament, que sí que permeten rebre ajuts. Però a vegades, ha afegit, "les mateixes famílies no es poden comprometre ni a això. És una situació completament injusta. No deixem aquestes persones sense atendre. Però ens limita poder donar ajuts directes. És una situació bastant recurrent."


Per últim, ha explicat que un cop acabi el termini d'al·legacions, es procedirà a concedir els ajuts per als ordinadors, que el ple va aprovar el mes passat. Aquesta convocatòria s'afegirà als ajuts escolars per l'any vinent que el govern portarà al ple de dijous i seran de pública concurrència, és a dir, oberts a tothom. També ha informat que per les ajudes al lloguer es tindrà en compte els ingressos dels darrers sis mesos i no de tot l'any, com fins ara.