L'Ajuntament i l'Associació de Geganters regularitzen la seva relació després de 40 anys

​El ple aprova avui la cessió del local, a l'espera d'oficialitzar la cessió dels gegants i el conveni econòmic, ja acordats
|

Després de quaranta anys de relació, l'Ajuntament i l'Associació de Geganters regularitzen els seus tractes a diversos nivells: econòmic, de cessió dels gegants i de cessió del local. En aquest sentit, el ple municipal ha formalitzat avui la cessió a la colla gegantera del local del CC Calisay situat a la Travessia de la Mina, on es guarden els gegants des del 2003. En els pròxims dies és previst que la junta de govern municipal aprovi la cessió del bestiari festiu, és a dir, gegants, capgrossos i el drac Arenyot. Ambdues cessions són per un període de quatre anys prorrogables.


Gegants


L'Associació, per la seva banda, ha formalitzat la inscripció al Registre d'Entitats Locals, que l'Ajuntament té des de 1998, on s'ha d'estar inscrit per tenir prestacions municipals, com l'ús de sales, el cobrament de subvencions, etc. L'Associació de Geganters no hi era inscrita. S'ha resolt aquesta mancança que ha passat desapercebuda per ambdues parts durant més de vint anys. També s'ha actualitzat l'inventari municipal, amb tots els capgrossos que no hi figuraven. 


Un cop s'aprovin els pressupostos, Ajuntament i Associació podran formalitzar la tercera pota d'aquest acord: l'econòmica. L'Ajuntament cada any pagava a l'associació uns 6 mil euros per a activitats i manteniment dels gegants. Això suposava un problema, ja que els serveis econòmics municipals no veien bé el mètode i feien informes negatius. Des de l'associació es va presentar una proposta de conveni, que recollia la consuetud dels darrers anys. A partir d'ara, l'associació disposarà d'una subvenció nominativa, lligada als pressupostos de cada any. Aquest acord també inclou la clàusula sobre la protecció de la imatge dels gegants i el control del marxandatge aliè a la colla


L'Ajuntament -primer l'àrea de Cultura i Festes, i després els serveis jurídics- hi van fer les seves esmenes i canvis, consensuats amb l'associació. La colla gegantera va començar la seva activitat el 1979, encara que no es va constituir formalment com a associació fins al 1994. Des de fa més de quaranta anys, l'Ajuntament li cedeix l'ús dels gegants, del local, i una compensació econòmica per a les activitats i reparacions. És previst que aquest acord sigui extensible, a partir d'ara, a altres entitats culturals.