Arenys podrà fer ús dels 8 milions de romanent el pròxim 2021

El govern treballa el nou pressupost, encaminat a pal∙liar els efectes del coronavirus
|

El govern espanyol ha donat finalment marge als Ajuntaments aquest any i el pròxim per fer ús del romanent i l’endeutament per a despesa corrent. D'aquesta manera, Arenys de Mar podrà fer ús de 8 milions d’euros pel pressupost del 2021. La regidora d’Hisenda, Laia Martín, avança que aquesta ‘relaxació’ de la norma d’estabilitat pressupostària servirà per destinar diners a aquells sectors que ho estan passant més malament arran de la pandèmia. Pel que fa al pressupost, més enllà dels ingressos i despeses corrents, es vol crear diverses bosses d’ajuda per a diversos temes, des d’una nova línia per a les empreses i comerços, passant per a ajudes al lloguer o ajudes per a la mobilitat dels joves per anar a estudiar, per exemple. 


Convent clarisses 2   MC

El govern planeja destinar diners del pressupost municipal a Les Clarisses. Foto: Manel Calvo


Laia Martín insisteix que l’àrea de Serveis Socials serà de la que més es reforçarà amb l’increment d’aportació econòmica, tal com s’ha fet aquest any amb els diners que es destinen a Càritas per a la compra de menjar. Pel que fa a una possible ampliació de personal en aquesta àrea, Martín diu que és complicat ja que la regla de la despesa només es relaxa pel 2021. Tot i això, no es descarta contractar algú per alguna tasca puntual. 


D’altra banda, la regidora reconeix que els ingressos de l’Ajuntament han caigut arran de la crisi econòmica derivada del coronavirus. La idea és compensar aquesta baixada també amb el romanent. El trencament de l’estabilitat pressupostària, a dades del segon trimetre de l’any, és d’1,5 milions d’euros. Martín remarca que cal tenir en compte que s’està fent molta inversió que ve d’anys anteriors. 


El govern municipal diu que seguirà buscant diners per a la ubicació de la biblioteca a les Clarisses, tant al govern espanyol amb l’1,5% cultural com a les meses de concertació de la Diputació i la Generalitat. De fet, a finals de novembre el Departament de Cultura de la Generalitat va confirmar una subvenció de 200.000 euros. El mateix Departament també ha dotat en 30.000 euros la rehabilitació del Calisay. Tot i això, el govern municipal admet que haurà de posar part dels diners del cost de les Clarisses


El pressupost del pròxim any també contempla 200.000 euros per als pressupostos participatius. Són 25.000 euros per a despesa corrent i 175.000 per a inversió. Martín explica que caldrà impulsar la participació online per a les votacions de les propostes pel 2022.