El Casal Sant Vicenç busca família d’acollida per a tres joves migrats

Els nois tenen una situació complicada documentalment i podrien deixar el centre aviat
|

Marwan té 20 anys. Fa dos anys va pujar a una pastera des del Marroc; darrere seu quedava tota la seva família. En contra dels desitjos de la seva mare, va tenir clar que volia un futur millor, i que Catalunya podia ser aquell destí somniat. Va acabar a Arenys de Mar, al Casal Sant Vicenç, on actualment hi ha 57 joves, un terç dels quals ja ha fet els 18 anys. El conflicte ve quan algun d’aquests joves té un problema amb la seva documentació. De vegades les autoritats competents decreten que són majors d’edat encara que el seu passaport digui que són menors, i en aquest cas han de sortir del Casal. Ara mateix hi ha tres joves confirmats que es troben en aquesta situació. El centre ha interposat un recurs, però si es resol desfavorablement, aquestes tres persones hauran de deixar el seu allotjament actual en uns mesos. 


Mentors 2  xs

Presentació del Programa Pont +18. Foto: Xavi Salbanyà


La directora del Casal Sant Vicenç, Reme Rubio, va explicar que per resoldre situacions com aquesta sense haver d’actuar precipitadament van engegar el projecte Pont +18. “Són casos molt puntuals, nois que tenen un bon perfil; que estan estudiant, que estan integrats al poble... Sempre els hem anat buscant una sortida digna, però vam pensar que estaria bé tenir unes quantes famílies ‘en cartera’ per a aquestes situacions”. 


El Marwan va viure tot el procés. Ha passat por, la primera vegada per aquell viatge per mar, “perquè estava tot fosc, no podíem veure res; no teníem ganes ni de menjar”. Van arribar a la platja d’Almeria, i de seguida cadascú va iniciar el seu camí. Ell va marxar cap a Múrcia i més tard cap a Barcelona. Després del seu pas pel centre d’Arenys, el van poder trobar una unitat d’acollida a Premià de Mar. “Estava molt nerviós, no esperava que fos així. M’ha anat molt bé, són molt bones persones”. 


El Marwan fa mesos que viu amb aquesta família, treballa de paleta i espera, “com totes les persones, aconseguir una parella i una casa on viure”. 


Ja hi ha cinc experiències d’acollida de joves que han sortit del Casal Sant Vicenç: dues d’elles a Premià de Mar, una a Dosrius, una altra a Sant Iscle i l’altra a Lliçà, totes com a casos previs al projecte Pont+18, que es troba a la fase de divulgació i en què participen l’Ajuntament d’Arenys i el Consell Comarcal. Tot i que encara no s’ha rebut cap comunicació oficial de famílies acollidores, “sí que ens han arribat comentaris de contactes nostres sobre persones que hi estarien interessades”, afegeix Reme Rubio.