​Els pescadors d'Arenys, preocupats per la possible prohibició del carro de la gamba

​Avui i demà, la Comissió Europea debat si s'amplia la reducció de l'esforç pesquer un 15% més a partir de l'any vinent
|

Preocupació en el sector pesquer per la proposta de Reial Decret que ha presentat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per tal de prohibir l'ús del 'carro de la gamba', un ormeig que es fa servir per pescar aquest crustaci. El patró major de la Confraria de Pescadors Sant Elm i president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona, Antoni Marzoa, considera 'absurda' la mesura. En declaracions al programa 'El Dominical' de Ràdio Arenys, Marzoa va afegir que aquest tipus d'ormeig facilita la sostenibilitat dels estris i de l'entorn, ja que permet que la xarxa llisqui sense fer malbé el fons ni la xarxa.


 MG 7747a


Marzoa va qualificar la proposta de 'cínica' perquè per una banda es considera la pesca com a sector essencial, però es proposa aquest Reial Decret apareix en el pitjor moment per l'arrossegament. Aquests dies, els pescadors estan a l'espera de saber si finalment el 2021 s'aplica la reducció de l'esforç pesquer en un 15% més. Precisament avui i demà es debat a la Comissió Europea la possible d'aquesta reducció. A més, la proposta ministerial parla de prohibir qualsevol gruix que superi els 65 mil·límetres quan la mateixa corda del plom ja el supera, fet que pels pescadors no té cap mena de sentit, ja que reducció que podria suposar la fi de moltes empreses pesqueres.


Tanmateix, aquesta no és una mesura nova. De fet, ja es va voler tirar endavant ara fa cinc anys, però va quedar paralitzada per la pressió del sector. El sector presentarà al·legacions a aquest esborrany de la mà de la Federació Nacional de Confraries de Catalunya així com les territorials tal com ja van fer fa cinc anys.