El pressupost resol la crisi amb la policia i n’obre una amb el personal del geriàtric

Les inversions es contenen i totes les àrees baixen menys serveis socials i medi ambient
|

El pressupost municipal de l’Ajuntament d’Arenys de Mar per a aquest 2021 serà pràcticament igual al 2020, 18,1 milions d’euros (41.000 euros més que l’any passat). Els efectes negatius de la pandèmia també han afectat les arques municipals i, per tant, el pressupost serà contingut. La recaptació d’impostos indirectes caurà un 60% (uns 267.000 euros menys) que estaran compensats per la pujada d’un 20% de la taxa de recollida de residus. 


Geriatric 3  xs



El pressupost aborda la millora salarial dels funcionaris municipals que rebran un augment del 0,9% que suposen uns 80.000 euros. Per col·lectius, el de la Policia Local s’emporta l’augment més important (56.000 euros) per cobrir les hores extres dels agents que tants conflictes ha generat darrerament. Cal recordar que l’última revetlla de Sant Joan van causar baixa per malaltia 18 policies i van deixar descobert el servei, cosa que va provocar l’obertura d’una investigació interna que encara està en procés. També s’habilitarà l’any vinent una partida de 45.000 euros per cobrir una plaça policial. 


En matèria de la Policia Local hi ha una novetat important perquè el govern municipal ha decidit amortitzar la plaça d’inspector que estava dotada en 200.000 euros. Aquesta plaça va quedar vacant d’ençà que va marxar el darrer inspector Joaquín Cruz Ureña. La decisió del govern consolidaria com a cap del cos al sergent Sebastià Górriz a qui li queda poc per jubilar-se. 


Una altra reivindicació històrica s’atén parcialment. Es tracta de l’equiparació dels sous dels auxiliars de neteja i dels auxiliars de geriatria de la residència geriàtrica municipal. En total es destinen uns 20.000 euros a aquest augment als quals s’afegeixen 16.000 euros per cobrir les vacances de dos empleats a l’estiu. 


Precisament, aquest increment proposat al personal del geriàtric és polèmic perquè la idea era que els auxiliars de la residència cobressin el mateix que els treballadors socials municipals. Però el govern no va adonar-se que els treballadors socials treballen 37,5 hores setmanals mentre que els auxiliars de geriatria fan 40 hores. Aquesta diferència no es contempla en la proposta d’equiparació i la vintena de persones afectades han traslladat el problema al govern. La resposta que han rebut és que durant l’any 2021 miraran de fer aquesta equiparació real “si hi ha diners”. Aquest condicionat tant inconcret no ha agradat als empleats del geriàtric que es plantegen mobilitzacions per aconseguir l’augment. L’increment que tindran amb el que s’ha aprovat en el pressupost és d’uns 52 euros mensuals més per persona.


A banda del capítol de personal, el pressupost municipal d’Arenys serà restrictiu. Totes les regidories baixen les seves despeses un 1,75% de mitjana, excepte Benestar Social i Medi Ambient. Aquesta última creix pel nou contracte de la recollida d’escombraries. 


Es destinen 547.000 euros a inversions per tirar endavant obres ja endegades i d’altres projectades de fa temps. Les més importants són per complir amb els projectes aprovats dins del procés participatiu que pugen a 65.000 euros, en mobiliari per a les platges (15.000 euros), nous vehicles i material per a la policia local així com la instal·lació de càmeres de vigilància davant l’estació de tren (54.000 euros). 


En obres s’abordarà la reparació de la teulada del pavelló esportiu que s’inunda cada vegada que plou. S’acabaran els bucs d’assaig que porten aturats anys i s’acabarà la tercera pista poliesportiva. 


Igualment, està prevista una nova inversió en l’arranjament de penyes per evitar esllavissades, es rehabilitarà la façana de l’Ajuntament, es repararà la balustrada del Xifré, s’endreçarà l’entrada del Maricel, hi haurà inversió en el projecte de recuperació dels búnquers i millores a l’edifici Calisay. 


Respecte a carrers, està previst l’abordatge de Professor Castelló, arranjaments pendents al rial del Bareu i el projecte d’urbanització del rial de Canalies. També es preveu destinar 96.000 euros a ajuts socials, així com crear una partida de subvencions a empreses. De cara al juny, quan es tingui el romanent, el govern preveu obrir una línia d’ajuts al lloguer d’habitatges i a pagar el cost de la mobilitat (tren i bus) dels estudiants, entre altres. 


Precisament, aquesta qüestió va provocar controvèrsia al ple municipal del dia 30 que va aprovar el pressupost. Des del PSC es va indicar que deixar els ajuts a l’espera del romanent és poc sensible amb la situació de crisis que ha creat la pandèmia perquè el romanent és una quantitat avui molt incerta i de la qual no es podrà disposar fins a mitjans de l’any. 


El PSC va votar en contra del pressupost, tot i que un dels seus dos regidors, Víctor Camon, col·labora amb el govern municipal en matèria de promoció econòmica. No se sap si és per això, però Camon es va absentar del ple en el moment de la votació i només va constar el vot contrari del regidor socialista Jordi Muñiz. 


Per la seva banda, Junts per Arenys va abstenir-se en la votació. El seu portaveu Estanis Fors va indicar que el govern havia incorporat moltes de les seves propostes i que, per responsabilitat en un moment de crisi com l’actual, no havien de posar pals a la roda. L’alcaldessa Annabel Moreno va agrair en diverses ocasions el suport de Fors, constatant així el bon moment de relació que mantenen després d’anys d’enfrontament.