La nova biblioteca suma un milió d’euros en ajuts dels 4,7 que valdrà

Els diners venen de la Generalitat i la Diputació, mentre s’espera l’ajuda de l’Estat
|

L'Ajuntament continua a la recerca de subvencions pel projecte de la biblioteca a les Clarisses. De moment, hi ha confirmats 200.000 euros de la Generalitat i 700.000 euros de la Diputació, però encara hi ha pendents altres ajudes que s'han demanat. Aquestes quantitats, per ara, queden lluny del que realment faria falta per la nova biblioteca i que serien uns 4,7 milions d'euros. A més, en els pressupostos del 2021 de l'Ajuntament no es contempla cap partida específica d'inversió per a les Clarisses, tot i que des del govern municipal s'ha dit que de diners se n'hauran de posar. 


3750207Vista aèria de l’antic convent de les Clarisses. Foto: Manel Calvo


L'Ajuntament va saber a finals d'any la subvenció que aportava la Generalitat i que arriba a través de la partida per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural dins del trienni 2020-2022. Els 200.000 euros són la dotació màxima que permet aquesta convocatòria per projecte. A més, també s'està pendent d'una subvenció de la mateixa Generalitat per la instal·lació de sistemes de plaques solars i geotèrmia ja que el projecte de la nova biblioteca contempla l'aprofitament energètic. 


Aquests diners se sumen als 745.000 euros que ja se sap que arriben de les meses de concertació que dóna la Diputació als Ajuntaments en el programa d'inversions. El govern arenyenc ha decidit destinar tots aquests diners a la futura biblioteca. 


A part, aquest organisme també assumirà despeses que ja té amb l'actual equipament, donat que formarà part de la Xarxa de Biblioteques, aportant material a més de fer-se càrrec del cost de la direcció. La biblioteca d'Arenys costa a la Diputació uns 100.000 euros anuals, la resta de despeses se'n fa càrrec l'Ajuntament. 


L'Ajuntament hauria d'haver sabut abans de finals d'any si obtenia alguna ajuda provinent de l'Estat. Els diners de Madrid vindrien de la recaptació de l'IVA que es correspon als espectacles com cinema, teatre, circ o concerts. A finals d'octubre, l'alcaldessa Annabel Moreno, el regidor de Cultura Josep Maria Pruna i el regidor del PSC Jordi Muñiz, van mantenir una reunió telemàtica amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana per disposar del fons de l'1,5% cultural. L'exalcalde socialista Ramon Vinyes també hi va participar. Fonts coneixedores d’aquesta reunió asseguren que el ministeri va demanar a l’Ajuntament un pas urbanístic previ per aconseguir aquest ajut i, per això, en aquesta convocatòria Arenys quedaria exclòs a l’espera de la nova documentació. 


El projecte de la nova biblioteca té un cost aproximat de 4.7 milions d'euros. El govern municipal confirma que un cop estigui el projecte definitiu redactat, se seguiran trucant a portes d'administracions supramunicipals per aconseguir reunir més diners.