La Generalitat atendrà 10 exmenas que viuen com a okupes a Arenys

El programa ‘Sostre 360º’ destinarà monitors per intentar que els joves surtin de l’exclusió
|

Arenys de Mar serà una de les poblacions on s’estendrà el programa ‘Sostre 360º’ per a joves migrants extutelats que han quedat al marge del sistema quan arriba la majoria d’edat i que sovint, com el cas dels que malviuen en cases ocupades a l’Horta del Bisbe i a la casa del masover de la Raureta, acaben en una espiral delictiva per poder sobreviure. 


Pagina 6Una de les cases okupades per joves migrants a Arenys. 


Solucionar la problemàtica social que generen aquests joves, exclosos del sistema oficial en complir els 18 anys, és l’objectiu del programa que tindrà en Arenys un dels punts d’incidència. El projecte oferirà suport social i d’habitatge a 140 joves d’entre 18 i 24 anys que viuen en situació d’extrema vulnerabilitat. 


Un educador i un integrador social formaran equip per apropar-se a aquests joves i oferir-los el programa de sensellarisme. El projecte el gestionarà l’Ajuntament a través dels serveis socials i de forma transversal implicant tots els recursos possibles, que es gestionaran des d’una comissió. Així, els ajudaran a tramitar la documentació que els permeti a treballar al país, una problemàtica que els afecta per poder sortir de la situació de vulnerabilitat o iniciar el procés de desintoxicació de productes tòxics i drogues. 


El projecte, va explicar la secretària de Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, a Arenys es centrarà en el grup d’uns 10 joves, i no tindrà límit de temps. Contràriament a les altres iniciatives, els equips d’educadors aniran a buscar a aquests joves i s’interessaran per la situació, per després analitzar cada cas i cercar una solució més adient. 


El fet de ser un projecte transversal, tindrà en compte totes les altres iniciatives que a Arenys ja es dediquen als adolescents migrants sense sostre, així com altres projectes per desestigmatitzar aquests col·lectius. Amb això, els joves podran accedir a diferents sortides, com per exemple cercar una altra llar, fins i tot en algun alberg de poblacions properes. 


“Vàrem posar molts recursos per a l’acollida dels menors que migren sols” diu Oliva, “però no hem sabut tancar el cercle amb la majoria d’edat”. El primer pas serà buscar recursos als nois que viuen a les cases ocupades, però també d’altres que viuen al carrer o en vehicles abandonats. 


Amb això, també es vol donar una solució a les situacions conflictives, evitar que la seva vulnerabilitat sigui crònica, així com casos de deteriorament físic i de salut mental.