​Diversos serveis municipals encara estan afectats per l'atac informàtic de la setmana passada

Alguns serveis com el padró, el correu electrònic o el gestor de multes poden funcionar per estar allotjats en servidors externs
|

Els serveis informàtics de l'Ajuntament d'Arenys de Mar segueixen treballant per recuperar el servidor municipal que va quedar afectat després d'un atac informàtic el passat 4 de gener. Segons va explicar ahir l'alcaldessa, Annabel Moreno, a 'El Dominical' de Ràdio Arenys, per ara es continua valorant l'abast de l'atac. Diversos serveis prioritaris com l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o la Policia Local s'han vist greument afectats, mentre que altres serveis com el de Promoció Econòmica no. Per ara no es té cap data sobre quan es recuperarà la normalitat, ja que s'ha de mirar que cada ordinador no estigui afectat, fer un tallafoc i bolcar-hi les còpies de seguretat.


Hacker


La bona notícia és que hi ha diversos serveis que continuen funcionant amb normalitat, com ara el correu electrònic dels treballadors i càrrecs municipals, el gestor de documents o el de multes. Això es deu al fet que aquests serveis estan externalitzats, en part a la Diputació de Barcelona, i no formen part del servidor atacat. El padró municipal també funciona de manera normal. En aquests moments, la prioritat és poder recuperar al 100% els serveis de l'OAC i la Policia, i més endavant d'altres com els serveis socials.


Segons va detallar Moreno, "no sabem d'on ve aquest atac". Tot i això, no és el primer ajuntament que es veu afectat per un atac d'aquestes característiques. El 21 de desembre l'Ajuntament de Cambrils en va patir un de semblant. El modus operandi dels hackers informàtics és introduir un virus al servidor perquè quedi blocat. Per alliberar-lo demanen un rescat per correu electrònic, que en aquest cas havia de ser pagat amb bitcoin, una criptomoneda virtual. De totes maneres, el govern no sap quina quantitat es demana, ja que no ha contactat amb els segrestadors per recomanació de la policia científica. Aquesta assegura que és molt difícil seguir el rastre d'aquests pirates informàtics, pel seu nivell d'expertesa i mitjans. Tot i que no van robar dades municipals, l'Ajuntament va informar de l'atac als Mossos d'Esquadra, l'Agència de Ciberseguretat i l'Agència de Protecció de Dades.