Comença la redacció el plec de clàusules per desviar el clavegueram d'Arenys de Munt

​El projecte, pendent del darrer vistiplau, alliberarà Arenys de Mar de recollir les aigües fecals del municipi veí
|

La consellera de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido, ha anunciat aquest matí al programa 'Tot a l'hora' de Ràdio Arenys que ja s'ha començat a redactar el plec de clàusules per l'execució de l'obra de desviament del clavegueram d'Arenys de Munt cap a la depuradora mancomunada, situada entre Canet i els dos Arenys. Així, un cop el projecte actual tingui llum verda per part de la Generalitat es podrà fer el concurs i executar-lo.


Clavegueram


Plànol del projecte de desviament del clavegueram. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


Aquest projecte està inclòs en els pressupostos del Consell Comarcal pel 2021 i fa molt de temps que s'hi treballa. De fet, havia de ser una realitat el passat 2019, segons els compromisos de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va tombar el primer projecte d'instal·lar una estació de bombament a prop de l'autopista. Més tard, es va anunciar que calia una modificació del pla urbanístic d'Arenys de Munt, però ara s'ha demostrat que el planejament vigent ja contemplava aquesta claveguera.


El nou projecte, força consensuat a tres bandes entre l'Ajuntament d'Arenys de Munt, el Consell Comarcal i l'ACA, contempla l'estació EMAR a tocar de Can Jalpí. Per ara s'està pendent de les darreres modificacions que va demanar l'ACA i quan tot estigui llest, caldrà el vistiplau del Departament de Territori. Garrido ha afirmat que espera que la Generalitat hi doni, aquest cop sí, el vistiplau. En aquest nou projecte s'ha intentat minimitzar l'impacte ambiental de l'obra i el tractament de les olors.


Aquesta és una demanda llargament reivindicada per Arenys de Mar, ja que actualment totes les aigües fecals del clavegueram d'Arenys de Munt baixen per la riera d'Arenys de Mar fins a arribar a la desembocadura de la platja i, un cop allà, són dirigides per una canonada fins a l'estació de bombeig de la platja del Cavaió, i des d'allà es bombegen a la planta depuradora.


Aquesta situació ha provocat que en moltes ocasions la xarxa de clavegueram estigués sobresaturada en haver d'assumir les aigües negres dels dos Arenys, fet especialment preocupant en la darrera dècada a causa del creixement de població, la qual cosa ha posat la infraestructura al límit de la seva capacitat. Aquest estructura de clavegueram suposa, alhora, una gran despesa energètica a causa del recorregut innecessari que fan les aigües residuals d'Arenys de Munt.


Precisament, amb les obres de desviament previstes tot el clavegueram d'Arenys de Munt anirà directament a la planta depuradora sense necessitat de passar per Arenys de Mar. Suposarà un estalvi energètic, un alleugeriment de la xarxa de clavegueram de la vila i s'evitarà que es produeixin vessaments a la Riera en cas de trencament del col·lector d'Arenys de Munt, com havia passat en episodis de tempesta.