L'Ajuntament d'Arenys de Munt guanya el recurs del contenciós de Sorea

​En cas de confirmar-se aquesta segona sentència, la concessionària d'aigües haurà de pagar 345 mil euros al consistori
|

Nova victòria judicial per a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, en el contenciós que li va posar Sorea. El consistori ha tornat a guanyar el recurs d'apellació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va interposar la concessionària del servei d'abastiment d'aigua potable. L'Ajuntament ja va guanyar en cas en primera instància i, ara, ha tornat a guanyar. La resolució judicial estableix que Sorea ha de pagar 345.234 euros al consistori, Tanmateix, la sentència no és ferma, i l'empresa pot presentar un recurs de cassació. En cas que el recurs de cassació confirmi la sentència actual, Sorea haurà de pagar amb interessos. El govern d'Arenys de Munt, presidit per l'alcalde Josep Sánchez (ERC), ja ha avançat que els diners seran invertits en la Xarxa d'abastament d'aigua d'Arenys de Munt.


AiguesL'Ajuntament d'Arenys de Munt va municipalitzar el servei d'aigües a través d'una empresa pública.


La sentència estableix que el municipi no ha d'abonar cap quantitat econòmica a l'empresa en concepte d'indemnització per rescindir el contracte per a passar a gestionar el servei de manera pública a través de l'empresa municipal Aigües d'Arenys. La mateixa sentència estableix que és la concessionària qui deu a l'Ajuntament inversions i millores que no va realitzar malgrat estar contractades. L'empresa reclamava a l'Ajuntament 666.000 euros. En canvi, el govern municipal sospitava que l'empresa no presentava els números clars i que carregava partides que no havia realitzat. 


El cas s'allarga des de fa més de 8 anys. Les relacions amb l'empresa es van trencar durant el mandat de l'alcalde Josep Manel Ximenis (CUP) quan el consistori va reclamar 700.000 euros en inversions no amortitzades. El 2013, ja amb el govern de Joan Rabasseda (ERC), l'empresa va amenaçar amb un contenciós, per la qual cosa l'Ajuntament va decidir contractar una auditoria econòmica i una altra tècnica, a Efial la mateixa empresa proposada per la concessionària inicialment, amb el compromís d'acatar el resultat. 


En aquestes auditories es va detectar l'existència d'obres que no es corresponien amb la feina feta. El febrer del 2016, l'empresa va reclamar 666.000 euros per la liquidació del contracte, la qual cosa a criteri del jutge de primera instància no era procedent. En canvi, el magistrat va decretar que és la concessionària qui deu a l'Ajuntament 345.000 euros de diferents conceptes "per cobrar més en les inversions, deutes impagats o imputar despeses que eren d'altres pobles" en els quals també gestiona el servei d'aigües.


L'Ajuntament d'Arenys de Mar està pendent de la sentència per la qual Sorea li reclama 1,5 milions d'euros pels serveis extres prestats des de fa anys i perquè fa molt temps que no es revisa la taxa.