Els hackers informàtics demanaven 250 mil euros a l'Ajuntament per alliberar el servidor

Tres setmanes després, molts tràmits continuen inoperatius i l'Oficina de Turisme s'ha tancat fins a nou avís
|

Els serveis informàtics de l'Ajuntament d'Arenys de Mar segueixen treballant per recuperar el servidor municipal que va quedar afectat després d'un atac informàtic el passat 4 de gener. Els hackers informàtics van introduir un virus al servidor perquè quedés blocat. Per alliberar-lo demanen un rescat, que en aquest cas havia de ser pagat amb bitcoin, una criptomoneda virtual. Avui n'ha transcendit la quantitat demanada. Segons informa el diari La Vanguardia, el preu del rescat era de 250.000 euros en el seu  valor equivalent en bitcoins. Segons els Mossos d'Esquadra, va ser el primer de l'any, els ciberatacs a consistoris no paren de créixer: durant el 2020 es van comptabilitzar una vintena.


Ciberatac


Tres setmanes després, els efectes de l'atac encara perduren. El servidor municipal amb prou feines funciona al 50% i molts tràmits continuen inoperatius. Diversos serveis prioritaris com l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o la Policia Local s'han vist greument afectats, mentre que altres serveis com el de Promoció Econòmica no. Per ara no es té cap data sobre quan es recuperarà la normalitat, ja que s'ha de mirar que cada ordinador no estigui afectat, fer un tallafoc i bolcar-hi les còpies de seguretat. Aquesta setmana el govern va decidir tancar l'Oficina de Turisme, fins a nou avís. L'atac informàtic i el confinament municipal no feien viable aquest servei en aquests moments.


La bona notícia és que hi ha diversos serveis que continuen funcionant amb normalitat, com ara el correu electrònic dels treballadors i càrrecs municipals, el gestor de documents o el de multes. Això es deu al fet que aquests serveis estan externalitzats, en part a la Diputació de Barcelona, i no formen part del servidor atacat. El padró municipal també funciona de manera normal. Per ara, es continua valorant l'abast de l'atac. Per sort, s'havien elaborat les nòmines i tancat tots els tràmits de l'any anterior. L'alcaldessa Annabel Moreno va signar un decret pel qual se suspenien els terminis per la tramitació administrativa municipal fins que se solucioni la situació provocada pel bloqueig informàtic.