Tensió entre ERC i la CUP per frenar una moció sobre la unilateralitat

​Tots els regidors, a excepció de les de la CUP, van votar en contra de portar aquesta moció a aprovació
|

Les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya han tensat les relacions entre ERC i la CUP, socis del govern municipal d’Arenys de Mar. La topada es va produir a finals de gener quan la CUP va voler introduir per la via d’urgència l’aprovació d’una moció política avalada per 427 arenyencs. 


Ple investidura 8  xsEls tres líders dels partits que conformen el govern. Foto: Xavi Salbanyà.


La moció titulada “Moció de compromís amb la via unilateral com a únic camí per assolir la independència de Catalunya” conté cinc punts i els dos primers diuen el següent: 


“1. Reivindicar la legitimitat i vigència del mandat popular sorgit de les urnes l’1 d’octubre de 2017, de fer realitat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de República. 


2. Manifestar el compromís explícit de l’Ajuntament d’Arenys de Mar amb la via unilateral, com a únic camí possible per assolir la independència de Catalunya.” 


Un informe desfavorable del secretari municipal va advertir a l’alcaldessa Annabel Moreno que l’aprovació de la moció en el ple podria “ser constitutiu d’infracció penal per contravenir l’ordenament jurídic vigent”. Per tant, els regidors podrien enfrontar-se a una condemna d’inhabilitació com ha passat a altres ajuntaments. 


Davant d’aquest seriós advertiment, ERC va demanar no portar a aprovació aquesta moció, mentre que la CUP va insistir a fer-ho. Això va provocar durs retrets entre l’alcaldessa i les regidores de la CUP. Finalment, els portaveus de tots els grups, excepte la de la CUP, van votar en contra de la urgència en la presentació de la moció i es va evitar portar-ho a ple.