Demanen més neteja a la platja per la mort d’un gos per un ham

Ona Curto diu que una de les solucions és demanar que es faci ‘pesca sense mort’ per evitar l’ús d’aquests hams tan agressius
|

Les platges no es netegen tant durant l'hivern com a l'estiu. Això fa que, a més de les restes que puguin quedar de diversos temporals, puguin quedar a la sorra materials i hams de pesca tant perquè un pescador ho pugui deixar com perquè arribin a terra amb l’onatge des del mar. El fet és que un gos, en Toby, va morir aquest gener després d'empassar-se un ham a la Picòrdia. No és la primera vegada que passa i molts arenyencs i entitats demanen que es tingui més cura perquè aquests casos no tornin a passar, tant pel que fa a un animal com un a persona. 


Ham4

Imatge de l'ham que es va empassar el gos a la platja de la Picòrdia. Foto: Joan Sintas


L'Associació pels Drets dels Peluts creu que s'ha de fer una campanya 'potent' per conscienciar més els pescadors. El president, Sergi Salmeron, diu que quan conèixer aquest succés va parlar amb l’alcaldessa per traslladar el seu malestar. Salmeron afirma que cal que els pescadors es conscienciïn d’aquesta mala pràctica ja que no només suposa un perill pels animals sinó pels infants que juguen en aquest espai. 


Altres entitats com l'Associació de Veïns d'Arenys de Mar també han fet passes i es van reunir amb la regidora de Medi Ambient, Ona Curto. El seu president, Carles Esquerra, explica que van demanar impulsar del consell sectorial de Medi Ambient perquè tots els agents implicats puguin dir-hi la seva i prendre accions conjuntes perquè no es repetixin aquests successos. De fet, recorda que l’estiu del 2018 va traslladar al Síndic de Greuges un cas similar i aquest va posar sobre la taula de l'Ajuntament solucions que es podien dur a terme, com dividir la platja per activitats, fer més controls als pescadors, reforçar la neteja a la platja durant l’hivern o fer una neteja manual per retirar tots aquells metalls que puguin quedar-hi. 


Per la seva banda, alguns pescadors de canya han remarcat que la majoria recull els hams de pesca quan acaben de feinejar. De fet, creuen que caldria fer un estudi sobre els hams de pescar que arriben a la platja i que afecten gossos i humans. I és que l'ham que es va empassar en Toby era més gran del que ells solen utilitzar. Per aquest motiu, s'apunta la possibilitat que es tracti d'un ham de palangre que hauria pogut arribar a la platja per l'onatge arran del temporal Filomena. 


Des de l'Ajuntament apunten que a l’estiu es fa un reforç policial pel compliment de la normativa i que s’han editat díptics informatius que s’han fet arribar al club Mar Sport per tal de conscienciar al col·lectiu. Ona Curto diu que una de les solucions que s’ha posat sobre la taula amb el Club Pesca Mar Sport és demanar que es faci ‘pesca sense mort’ per evitar l’ús d’aquests hams tan agressius o fer l’ús d’estores metàl·liques que recullin aquests hams de la sorra. 


A Arenys de Mar, només es restringeix la pràctica de la pesca de canya entre les 8.00 i les 22.00 hores entre el 15 de maig i 15 de setembre, excepte quan hi ha concursos o activitats degudament autoritzades.