​La Generalitat inaugura avui l'Any Cubeles, coreògraf que va recuperar la Dansa d'Arenys

Avui a les 7 del vespre s'emetrà l'acte inaugural, des del Casino l'Aliança del Poblenou, per commemorar el centenari del naixement de Manuel Cubeles i Solé
|

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l'Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu dels 100 anys del seu naixement. La data oficial d'inauguració és avui dissabte 6 de febrer, a les 7 del vespre, i la clausura està prevista per al mes de desembre de 2021. A causa de les mesures de contenció per prevenir el risc de transmissió i afavorir la contenció de la infecció per SARS-CoV-2, l'acte s'emetrà pel canal YouTube del Departament de Cultura.


Cubeles

Avui s'inaugura l'Any Manuel Cubeles. Foto: Generalitat de Catalunya. 


Manuel Cubeles i Solé és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l'anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l'Esbart Verdaguer i l'Esbart Sarrià, membre fundador de l'Obra del Ballet Popular, entre altres. A partir dels anys vuitanta del segle passat va retornar al món dels esbarts amb noves coreografies i collaborant amb nombrosos esbarts.

Durant els anys 40 va dirigir, juntament amb Marcel·lí Vila, l'Esbart Margall de Joventut Seràfica. Amb la col·laboració dels mestres Lluís Moreno i Joaquim Serra, va treballar molt activament en la reconstrucció i recuperació de la Dansa d'Arenys (l'antic ball de plaça del segle XVII). Primer, buscant en el record de la gent gran la coreografia de la dansa perduda, i també preparar una nova instrumentació per a cobla a partir de les partitures que el musicòleg Xavier Maimí, havia fet el 1916 a partir de la tradició oral. La dansa recuperada es va estrenar el 10 de juliol de 1949. 


WhatsApp Image 2020 08 14 at 23.29.03

Cubeles va recuperar la coreografia de la Dansa d'Arenys, als anys 40. 


L'acte inaugural serà alhora un homenatge i una consigna. L'homenatge a Manuel Cubeles, l'home, el coreògraf, l'activista cultural, protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va jugar en la reconstrucció cultural del país durant el franquisme. Però l'acte serà també la consigna de recollir el seu llegat per projectar-lo endavant, cap a les noves generacions. Entre les moltes intervencions programades per a l'acte d'avui, cal destacar la de Pilar López, durant molts anys directora de la cobla que ha interpretat la Dansa d'Arenys, que parlarà de "El llegat coreogràfic de Cubeles", juntament amb Josep Garcia. Clourà l'acte inaugural de l'Any Cubeles, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.