Aprovat el Pla Local del Joventut pel període 2021-2024

​El text, que ha estat tres anys en un calaix, només ha rebut aportacions de 6 representants d'entitats juvenils
|

El ple municipal va aprovar -amb el vot favorable de tots els partits excepte de Junts per Arenys- al Pla Local de Joventut que estableix les polítiques de joventut a la vila pels pròxims quatre anys. El pla s'ha treballat de forma participada amb els diversos actors joves i els representants polítics municipals per disposar d'una estratègia i un instrument de planificació de l'acció municipal d'acord amb les necessitats existents i els recursos disponibles. La seva vigència és pel període 2021-2024.


Espai jove

L'Espai Jove al CC Calisay. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


La regidora de Joventut, Míriam Puig, va presentar els eixos destacats del Pla i va explicar com ha estat el seu procés d'elaboració. La redacció del pla ha permès avaluar el que s'ha fet fins ara, així com modificar aquelles accions que, pel context actual no són les prioritàries, donant més èmfasi a noves demandes detectades a la diagnosi, tot tenint en compte els recursos i capacitats de l'administració local. El pla s'estructura en té set àmbits d’actuació; la formació, el món laboral, l’habitatge, la salut, la cultura i l’oci, la participació i la cohesió social. 


Puig va destacar-ne les principals actuacions, com ara potenciar l’Espai Ruta, la implementació dels Bucs d’Assaig, la creació del Consell d’Adolescents i revitalitzar el Consell de Joves. També es preveu l’ampliació del Punt Lila o reforçar el programa de prevenció contra violències masclistes i LGTB fòbies. El Pla Local de Joventut avalua el que s’ha fet fins ara i es modifiquen les accions donant èmfasi a aspectes relacionats amb l’emancipació, transformació i benestar.


El portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, tot i destacar la feina conjunta per elaborar el pla, va considerar que els sis joves que l’han treballat no representen a tot el col·lectiu a Arenys de Mar. El partit a l’oposició volia que la diagnosi s’ajustés a la realitat i necessitats de tots els joves, amb enquestes als centres de secundària o a través d’Internet. Puig li va respondre que els 6 joves eren representants d’entitats del poble i, per tant, les idees formaven part de col·lectius.


Una aprovació amb molt de retard

El pla vigent fins ara estava caducat des del 2017. El regidor de Joventut de l'anterior govern, Carles Sala, va iniciar la redacció del nou pla, que havia d'entrar en vigor el 2018, quan l'empresa redactora el va entregar. El govern no va dur-lo a aprovació fins al ple d'abril del 2019, el darrer del mandat. Aleshores, Junts per Arenys i la CUP van demanar retirar-lo per no haver estat debatut entre els partits de l'Ajuntament. A banda, remarcaven que era un pla que no innovava en res, sinó que repetia la majoria d'accions dels plans anteriors. Tampoc incorporava dotacions pressupostàries per desenvolupar nous aspectes, com els referents a l'emancipació i l'habitatge social per a joves. El pla aprovat tampoc ho incorpora.