El ciberatac municipal venia de Romania

|

Els serveis informàtics municipals ja han restablert gairebé de tot el funcionament dels ordinadors i serveis afectats pel ciberatac del passat 4 de gener. A falta de concloure l'informe forense, els segrestadors que van blocar el servidor de l'Ajuntament van poder introduir un virus a causa d'una vulnerabilitat del tallafoc de la xarxa privada virtual (VPN), que ja estava reportada per subministrador. 


Els segrestadors haurien demanat un rescat de 250 mil euros en bitcoins a través d'un correu en un anglès macarrònic. Els hackers informàtics operarien des de la ciutat de Timisoara, a Romania. Després de l'atac s'han actualitzat i reforçat els tallafocs, amb la supervisió de l'Agència Catalana de Ciberseguretat. 


Malgrat tot, els danys no han estat gaire greus i només alguns serveis s'han vist afectats durant un mes i mig. D'un total de 190 ordinadors que té l'Ajuntament, només 28 es van veure afectats pel virus informàtic. Això ha fet que s'hagi accelerat la renovació dels ordinadors, que ja era prevista per aquest any. Per a això, l'Ajuntament s'ha gastat 92 mil euros. La compra es va fer “d’emergència” sense licitació ni concurs previ, segons va reconèixer el govern. La comanda inicial, però s'ha anat ampliat en la mesura del possible. 


Tot i que l'atac va ser per sorpresa, els serveis informàtics municipals ja preveien que això podia passar un dia o altre, pel nombre creixent de casos que cada any afecta administracions i empreses, i també pels intents que pateix el mateix ajuntament. És per això que setmanalment es fan còpies de seguretat que es guarden en una nau industrial fora d'Arenys. Això es fa així també per si mai hi hagués causes majors (com incendis o inundacions) en els edificis municipals. A més, la majoria de serveis estan fragmentats en diversos núvols o en servidors de la Diputació de Barcelona, la qual cosa ha permès recuperar la normalitat del servei amb una relativa rapidesa. 


Tot i això, serveis com l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o la Policia Local són els que s'han vist més afectats. Durant el mes de gener es van recuperar certificats digitals i es va dotar d'ordinadors i eines digitals per què Intervenció, Secretaria i Recursos Humans no quedessin totalment aturades i poguéssim resoldre el més urgent. 


El fet que ha alentit els treballs ha estat per una banda la implementació del teletreball de molts treballadors municipals i que només hi ha dos informàtics per a una plantilla de gairebé 250 treballadors. Per això l'Ajuntament busca informàtics especialistes en microinformàtica i en sistemes d'informació per a reforçar temporalment l'equip. 


Càmera c església2   xs

Imatge de la càmera que controla el trànsit del carrer de l'Església. Foto: Xavi Salbanyà


D'altra banda, diversos veïns del carrer de l'Església han rebut multes per transitar pel carrer amb els seus vehicles. Les multes es van tramitar entre el 21 i el 29 de desembre a causa d'un error informàtic en la lectura de les matrícules que fa la càmera instal·lada al final del carrer. L'error va passar desapercebut també durant la revisió manual que fa la Policia Local abans de tramitar les multes. Els afectats hauran de presentar al·legacions davant l'agent de mobilitat de la mateixa policia.