La pandèmia dispara un 42% les persones ateses a Serveis Socials

La Defensora del Vilatà constata que el servei està desbordat i calen més recursos
|

Les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia continuen dibuixant un horitzó on la demanda d’ajuda de famílies amb necessitats no deixa d’augmentar. El regidor de Salut i Benestar Social, Josep Anton López, va confirmar a aquesta revista que fent una comparativa de les persones ateses per Serveis Socials abans i després d’esclatar la pandèmia, s’han adonat que aquestes persones suposen ja una pujada del 41,8%. Moltes persones han estat derivades a Promoció Econòmica, i altres, a Càritas o als Caputxins. Quant a la despesa que està suposant per a Serveis Socials, l’augment també ha estat considerable: al voltant d’un 40% des de l’últim any, atès que el pressupost que tenien fins ara era de 108.000 euros aproximadament, tot i que hi han acabat gastant 160.000. 


Càritas   xsMagatzem de Càritas Arenys on entreguen el menjar.Foto: Xavi Salbanyà


Aquesta diferència s’ha hagut d’arreglar utilitzant “partides d’altres sectors”, segons el regidor, que va explicar que hi ha tingut molt a veure en aquesta situació el tancament de la residència geriàtrica o els centres de dia, que ha fet augmentar les necessitats d’ajuda a domicili, sobretot pel que respecta a persones grans que viuen soles i necessiten ajuda per a la neteja a casa, cuinar, la higiene personal o fer la compra. 


Els usuaris que demanen ajuda, a més d’aliments, necessiten suport per les despeses del seu habitatge: lloguer, factures... En aquest sentit, aquestes necessitats s’han gestionat a través d’ajuts propis, de la Diputació i la Generalitat. 


Sobre el canvi de perfil d’usuari que han detectat des de la pandèmia, López diu que és un tipus de persona “que no havia consultat mai a Serveis Socials: gent que s’ha quedat sense feina, autònoms i persones que fins ara treballaven a l’economia submergida”. 


El personal de Serveis Socials no són els únics que estan veient la pujada del nombre de famílies que demanda ajuda social a Arenys. La responsable de Càritas, Conxita Gascon, afirma que la demanda “continua pujant” i les dades estan “empitjorant”, donat que per exemple des de Serveis Socials els hi arriben famílies noves cada setmana, si bé matisa que de moment s’ensurten, perquè tenen suficients aliments i voluntaris. 


“A molts pobles del Maresme s’ha doblat el nombre de famílies ateses per Càritas”, explica, tot i que a Arenys no hi arriba, però ha augmentat considerablement fins a un 40% més que abans de la pandèmia. Des de Creu Roja també confirmen l’augment de persones a qui atenen. 


Per la seva banda, la Defensora del Vilatà, Teresa Verdura, s’ha manifestat molt preocupada per l’increment de demanda als Serveis Socials. Verdura va dir al programa "El Dominical" de Ràdio Arenys que el servei “no té capacitat per atendre tota la demanda i calen més recursos”.