​Arenys vol cedir la Raureta a la Generalitat per obrir-hi un centre d'acollida de menors

​L’Ajuntament ha ofert a la Fundació Junts Autisme la cessió del palauet de Stella Maris a canvi que renunciï a la Raureta, que rehabilitaria la DGAIA
|

Arenys de Mar vol cedir la finca municipal de la Raureta a la Generalitat perquè s’habiliti un centre d’atenció de menors de 0 a 18 anys de curta durada mentre s’avalua la seva adopció o el trasllat a altres centres més especialitzats. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) es va posar en contacte amb l’Ajuntament arenyenc fa algunes setmanes i, després de visitar la Raureta, va traslladar la proposta d’invertir en la seva rehabilitació per obrir el centre d'acollida de menors. 


RauretaLa Raureta va ser cedida a Junts Autisme l'octubre del 2019.


Perquè aquest objectiu es concreti, cal abans resoldre la cessió d’aquesta casa que l’Ajuntament arenyenc va fer l'octubre del 2019 a la Fundació Junts Autisme per a l’obertura d’un centre de vida independent per a autistes adults. Per aquest motiu, aquest dijous membres dels tres partits que conformen el govern municipal encapçalat per l’alcaldessa Annabel Moreno es van reunir amb els representants de la fundació. L’Ajuntament va demanar a l’entitat que renunciés a la Raureta i, a canvi, el Consistori es comprometia a cedir el palauet de Stella Maris situat al carrer Pompeu Fabra d’Arenys.


Aquest palauet passarà a titularitat pública en el moment que es desenvolupi el pla urbanístic dels terrenys on es troba la residència geriàtrica i que consisteix en la construcció de pisos. La Generalitat va retallar l’any 2010 l’edificabilitat prevista i des d’aleshores es trobava aturat. Recentment, l’empresa constructora ha demanat les llicències d’obres. Segons fonts municipals, es construiran una seixantena de pisos, 13 dels quals seran socials. El Palauet de Stella Maris es va incloure l’any 2010 en el pla d’equipaments que l’Ajuntament d’Arenys va encarregar a la Diputació de Barcelona. Aquell pla que va quedar en un calaix, preveia que el palauet es convertís en oficines d’algun servei de la Generalitat o de l’Estat.


Stella marisEl Palauet d'Stella Maris al carrer de Pompeu Fabra.


La proposta municipal implicaria oferir durant 40 anys l’ús del palauet a la fundació Junts Autisme. Aquest edifici es troba en millors condicions que la Raureta, una casa que ha estat víctima de destrosses i okupacions. A més, la seva ubicació és més cèntrica, tot i que no disposa dels espais lliures naturals que sí que té la finca del capdamunt del rial Sa Clavella. La Fundació està valorant aquesta proposta, però volen veure l’estat del palauet i tenir garanties que la cessió serà efectiva abans de firmar la renúncia. No obstant això, la primera impressió de la proposta ha estat receptiva.


En el cas que Junts Autisme accepti aquest bescanvi, l’Ajuntament cediria la finca de la Raureta a la Generalitat perquè impulsi el nou centre d'acollida de menors. Aquest centre serviria per acollir menors des dels 0 als 18 anys en estades de curta durada mentre es tramita la seva adopció. En aquest sentit, la seva funció serà similar a la que realitza el Maricel també per encàrrec de la DGAIA. La diferència radica en el fet que els joves del Maricel tenen famílies, però no poden conviure amb ells perquè els pares han perdut la custòdia o no poden atendre’ls. En el darrer any, les monges del Maricel han atès a 36 nens i joves de 3 a 20 anys. La intenció de la DGAIA és aconseguir la cessió de la Raureta que es plantejaria de llarga durada, uns 40 anys, i iniciar ràpidament les obres de rehabilitació amb un cost superior al milió d’euros, per poder obrir el nou centre en el darrer trimestre d’aquest mateix any.


Com es recordarà, Arenys de Mar és un dels municipis del Maresme que compta des de l’estiu del 2018 amb un centre d’acollida de menors migrants no acompanyats tutelat per la DGAIA de la Generalitat. Des d’aleshores, una seixantena d’aquests joves estan acollits al Casal Sant Vicenç, un centre de colònies molt proper a la finca de la Raureta i també al complex del Maricel.


La intenció de la Generalitat és tancar ben aviat el centre d'acollida per a menors migrants no acompanyats del Casal Sant Vicenç perquè s’ha aturat l’arribada d’aquests joves. A més, es vol canviar la política d’atenció i fer-la més personalitzada de forma que passarien a pisos tutelats o centres de menor dimensió que el d’Arenys.