Polèmica per la idea d’obrir un centre de menors a la Raureta durant 40 anys

​Govern i oposició xoquen per la proposta de cedir la casa actualment abandonada
|

La decisió del govern municipal d’Arenys de Mar de cedir la finca de la Raureta a la Generalitat perquè hi obri un centre d’acollida de menors de 0 a 18 anys ha dividit políticament el Consistori. Govern i oposició xoquen sobre el destí d’aquesta casa propietat de l’Ajuntament. El govern (ERC, CUP i AeC) creu que convertir la Raureta en una mena d’orfenat és l’oportunitat per rehabilitar una casa que es troba en molt mal estat. L’oposició (Junts per Arenys i PSC) afirmen que aquest edifici podria tenir una funció més productiva per Arenys i que s’hauria de prioritzar primer a entitats d’Arenys. Junts per Arenys tem que la Raureta es converteixi en un centre permanent de menors migrants no acompanyats i el PSC demana que s’analitzi l’impacte de tenir aquests menors en l’àmbit escolar. 


Raureta2Imatge de la Raureta, edifici que l'Ajuntament es planteja cedir a la Generalitat. Foto: Xavi Salbanyà


La intenció municipal i de la Generalitat és convertir la Raureta en un centre d’atenció de menors de curta durada mentre s’avalua la seva adopció o el trasllat a altres centres més especialitzats. Aquest futur centre d’acollida el gestionaria la Fundació Intress, la mateixa entitat que actualment es fa càrrec dels menors migrants no acompanyats que es troben a la casa de colònies del Casal Sant Vicenç. Per tant, l’Ajuntament faria oficialment la cessió d’ús de la Raureta a la Fundació Intress qui tindria l’aval de la Generalitat per abordar la rehabilitació de la casa. 


Però perquè aquest objectiu es concreti, cal abans resoldre la cessió d’aquesta casa que l’Ajuntament arenyenc va fer a l’octubre del 2019 a la Fundació Junts Autisme per a l’obertura d’un centre per a autistes adults. Per aquest motiu, membres dels tres partits que conformen el govern municipal encapçalats per l’alcaldessa Annabel Moreno es van reunir amb els representants de la fundació a mitjans de març. L’Ajuntament va demanar a l’entitat que renunciés a la Raureta i, a canvi, el Consistori es comprometia a cedir el palauet d’Stella Maris situat al carrer Pompeu Fabra d’Arenys. 


Aquest palauet passarà a titularitat pública en el moment que es desenvolupi el pla urbanístic dels terrenys on es troba la residència geriàtrica i que consisteix en la construcció de pisos. La Generalitat va retallar l’any 2010 l’edificabilitat prevista i des d’aleshores aquest pla parcial es trobava aturat. Recentment, l’empresa constructora ha demanat les llicències d’obres. Segons fonts municipals, es construiran una seixantena de pisos, 13 dels quals seran socials.



L’Ajuntament ofereix l’Stella Maris a Junts Autisme


El Palauet de l’Stella Maris es va incloure l’any 2010 en el pla d’equipaments que l’Ajuntament d’Arenys va encarregar a la Diputació de Barcelona. Aquell pla que va quedar en un calaix, preveia que el palauet es convertís en oficines d’algun servei de la Generalitat o de l’Estat. 


La proposta municipal passaria per oferir durant 40 anys l’ús del palauet a la fundació Junts Autisme. Aquest edifici es troba en millors condicions que la Raureta, una casa que ha estat víctima de destrosses i okupacions. A més, la seva ubicació és més cèntrica, tot i que no disposa dels espais lliures naturals que sí té la finca del capdamunt del rial Sa Clavella. La Fundació està valorant aquesta proposta, però volen veure l’estat del palauet i tenir garanties de que la cessió serà efectiva abans de firmar la renúncia. No obstant això, la primera impressió de la proposta ha estat receptiva. 


En el cas que Junts Autisme accepti aquest bescanvi, l’Ajuntament cediria la finca de la Raureta per al nou centre d’acollida de menors de 0 als 18 anys en estades de curta durada mentre es tramita la seva adopció. En aquest sentit, la seva funció serà similar a la què realitza el Maricel també per encàrrec de la DGAIA. La diferència radica en el fet que els joves del Maricel tenen famílies però no poden conviure amb ells perquè els pares han perdut la custòdia o no poden atendre’ls. En el darrer any, les monges del Maricel han atès a 36 nens i joves de 3 a 20 anys. 


La intenció de la DGAIA és aconseguir la cessió de la Raureta que es plantejaria de llarga durada, uns 40 anys, i iniciar ràpidament les obres de rehabilitació amb un cost superior al milió d’euros, per poder obrir el nou centre en el darrer trimestre d’aquest mateix any. Com es recordarà, Arenys de Mar és un dels municipis del Maresme que compta des de l’estiu del 2018 amb un centre d’acollida de menors migrants no acompanyats tutelat per la DGAIA de la Generalitat. Des d’aleshores, una seixantena d’aquests joves estan acollits al Casal Sant Vicenç, un centre de colònies molt proper a la finca de la Raureta i també al complex del Maricel. 


La voluntat de la Generalitat és tancar ben aviat el centre de menors migrants no acompanyats del Casal Sant Vicenç perquè s’ha aturat l’arribada d’aquests joves. A més, es vol canviar la política d’atenció i fer-la més personalitzada de forma que passarien a pisos tutelats o centres de menor tamany que el d’Arenys.