Els conflictes veïnals i l’okupació s’han disparat durant la pandèmia

La Memòria de la Policia evidencia que han augmentat els delictes contra les persones
|

Com resa la Memòria de la Policia Local d’Arenys de Mar el 2020 “ha estat un any diferent marcat per l’emergència sanitària, les restriccions i el tancament d’activitats”. Sense entrar en detalls concrets, el document esmenta que s’han atès 13.095 incidències de les que el 21% fan referència a seguretat ciutadana i el 29% a policia assistencial, la majoria per aldarulls dels veïns i queixes per sorolls. 


En comparació amb l’any anterior, durant el 2020 s’han disparat un 35% les incidències per conflictes entre veïns (306), quasi una cada dia, i han augmentat un 37% les intervencions policials relacionades amb l’ocupació il·legal d’habitatges (184). A més, les actuacions vinculades a menors d’edat han pujat un 17%. 


Policia local   xs


Imatge de dos agents de la Policia Local. Foto: Xavi Salbanyà


A banda, segons les dades que el regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna, ha pogut esgarrapar dels Mossos d’Esquadra, ja que, tot i la llei de la transparència, no faciliten aquestes dades als mitjans de comunicació, es desprèn que “les estadístiques són bones”, però han pujat un 6,48% els delictes contra les persones i baixat un 7,5% els delictes contra el patrimoni


Segons les dades dels Mossos, extretes de les denúncies presentades a la comissaria de Valldegata, a Arenys només s’han comès 11 estrabades en un any, per set el 2019. Aquest fet, que contrasta amb la informació que arriba de la ciutadania als mitjans de comunicació local, hi ha hagut molts més robatoris, sobretot estrabades. Això també evidencia que les víctimes opten per no denunciar, com reclama que es faci el regidor de Seguretat. També són diverses les veus que s’alcen per reclamar que es pugui facilitar presentar denúncies, ja que traslladar-se a l’ABP de Mossos no està a l’abast de tothom o, per contra es desconfia de la tasca de la policia en la resolució de cada cas. 


Pel que fa a les dades de la Policia Local, s’han reduit els delictes un 10,15%, amb un 53,3% menys robatoris a empreses i una reducció del 6% en domicilis assaltats


Crida l’atenció de les dades policials els prolífics radars i les dues càmeres que han sancionat a 13.511 infractors. 1.373 d’aquestes són per saltar-se el semàfor en vermell a la B-511 a l’alçada del carrer Anna Maria Ravell, el que suposa una multa a 3,7 cotxes al dia. 


Pel que fa a la centraleta de la policia, aquesta ha rebut l’any passat 17.987 trucades que en algun moment han fet mobilitzar a algun dels 39 agents que ara hi ha en plantilla. 


D’altra banda s’ha fet 30 actuacions per consum d’alcohol al carrer, 12 per portar el gos deslligat i 25 per pesca prohibida. La policia local ha posat 790 denúncies per incompliment de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia, la majoria (581) per incomplir el confinament i 120 per no portar la mascareta.