Un membre de la CUP anima a cremar la revista l'Agenda perquè no li agrada una portada

Tots els partits, excepte la CUP, han condemnat el comentari que es va fer en un acte públic de Sant Jordi
|

La Diada de Sant Jordi a Arenys de Mar d'aquest any ha quedat tacada per un acte públic d'intolerància envers la llibertat d'expressió. Jaume Soler, número 9 de la llista de la CUP a les darreres eleccions municipals a Arenys de Mar i activista de la plataforma Preservem el litoral del Maresme, va fer una crida a cremar la revista l'Agenda després de criticar una portada d'aquesta publicació referent a l'estat de la platja del Cavaió. Soler es va mostrar indignat amb la revista perquè considera que la quantitat de brossa vegetal que hi ha a la platja no vol dir que estigui bruta, sinó "naturalitzada". I indignat va afirmar contundent que o s'entén això o "cremem la revista". El comentari va ser repetit per algú dels assistents a l'acte de presentació d'un llibre que havia convocat l'Ajuntament en el marc de la Diada de Sant Jordi que es va fer al pati del convent de les Clarisses. En aquesta presentació hi havia alguns regidors de govern del Consistori.


Imgagenda 21 01

La portada que no va agradar


Enric Sierra, president de l'Associació d'Informadors d'Arenys (l'AIA), editora de la revista l'Agenda, es va posar en contacte amb Jaume Soler per demanar-li explicacions. Soler va reconèixer que havia fet el comentari que animava a cremar la revista, però no li va donar transcendència perquè l'emmarcava en un context col·loquial. "Potser va ser desafortunat, però no li donaria més voltes", va afirmar. Sierra li va oferir la possibilitat de retractar-se públicament mitjançant Ràdio Arenys, però Soler va declinar fer-ho.


Un cop s'han donat a conèixer els fets al programa El dominical de Ràdio Arenys, les reaccions de condemna dels oients cap al comentari de Soler no s'han fet esperar. També ho han condemnat tots els representants dels partits polítics amb representació a l'Ajuntament, excepte la CUP. L'alcaldessa Annabel Moreno (ERC) va afirmar que "denunciem tothom que inciti l'odi, no només contra la revista l'Agenda, sinó amb qualsevol altra entitat o persona. Som un partit que denunciem qualsevol acte violent perquè és intolerable". Estanis Fors (Junts per Arenys) també va condemnar el comentari "d'extrems incendiaris", va reclamar una rectificació i va donar el "suport incondicional als periodistes i col·laboradors de l'Agenda per la seva feina impagable". Fors va afegir: "Els que ens dediquem a la política sabem que no sempre ens agrada el que es publica, però el servei que fan els mitjans enforteix la democràcia". Per la seva banda, el cap del PSC a Arenys de Mar, Jordi Muñiz, es va afegir a "la condemna per un comentari d'odi que a més es permet que es faci a la futura Casa de les Lletres". Muñiz rebutja l'atac "a una revista local que es fa altruistament i que et pot agradar més o menys, però mai es pot atiar l'odi cap a aquesta publicació". Finalment, el regidor d'Arenys en Comú, Josep Antoni López, va donar "tot el suport a l'Agenda. Només resto a l'espera que aquesta persona es disculpi públicament. Podem estar d'acord o no amb allò que es publica, però en cap cas podem tolerar que aquells que no estan d'acord responguin amb actituds agressives i incitin a l'odi d'aquesta manera".


La regidora i portaveu de la CUP a Arenys de Mar, Ona Curto, va ser l'única que es va voler pronunciar sobre els fets que impliquen un membre de la candidatura electoral que ella va liderar fa dos anys. Curto ha informat que convocaran una assemblea del partit per valorar quina resposta donar.


Aquesta és la segona vegada en menys d'un any que persones de l'entorn de l'ecologisme més radical llança missatges d'odi i amenaces cap a la revista l'Agenda perquè no els hi agrada l'orientació de les informacions que es donen sobre l'estat de conservació de les platges d'Arenys. El juny de l'any passat, un altre individu simpatitzant d'aquest àmbit activista va publicar a la xarxa social Facebook una crida a la crema de revista i una amenaça de mort a les persones que reparteixen la publicació. El comentari deia textualment: "Per què no fem una crema de revistes de merda per Sant Joan? Et diria de cremar també qui les reparteix per còmplice". El missatge que va ser retirat per Facebook perquè vulnerava les normes sobre violència i comportament delictiu. L'AIA va presentar denúncia davant dels Mossos d'Esquadra per un presumpte delicte d'odi i amenaces de mort.