La Generalitat posa en perill la continuïtat dels bombers d’Arenys

Un canvi de normativa expulsa dos voluntaris i el cap anuncia que deixa el càrrec
|

El parc de bombers voluntaris d’Arenys de Mar segueix patint les incongruències que la Generalitat està portant a terme i són setmanes on no paren de sortir notícies, gens positives, que fan caure la moral d’aquest cos clau d’emergències del territori català i també del parc de bombers arenyenc. 


Portada bombers 2  xs

A l'edició del mes de maig de l'Agenda es va tractar sobre el fet que Arenys de Mar podia perdre cinc agents a causa de no descarregar-se l’aplicació mòbil per registrar la seva activitat, una eina introduïda que funciona per saber també si tens disponibilitat immediata, ja que et trobes en aquell moment al Parc, també s’hi ha opció d’arribar als deu minuts, als trenta o en aquell moment és impossible. Aquest punt pot ser interessant pel funcionament, però el requisit establert d’arribar a un mínim altíssim d’hores, junt amb el fet que això ho fan de manera voluntària, consideren que pot suposar una incompatibilitat laboral, ja que molts tenen altres feines públiques. 


D’aquests cinc bombers voluntaris d’Arenys de Mar, dos ja no segueixen en actiu, tot i que no ha arribat una notificació oficial, i tres es troben pendents encara del que succeirà. Un camí que ve de lluny, amb una problemàtica enquistada que fa trontollar aquests parcs de bombers voluntaris arreu de Catalunya, també el d’Arenys de Mar, amb un futur on es vol realitzar una transformació important, però que de moment es troben davant d’una nova campanya d’estiu amb possibles baixes al cos. A Arenys de Mar hi havia trenta voluntaris, que donen una cobertura clau i ràpida en un radi d’acció que abasta tot el Maresme. 

Pancarta al parc de Bombers. Foto: Xavi Salbanyà


Arenys de Mar per tant perd dos bombers després de la presentació del contenciós administratiu i posterior revocament. Ara l’ASBOVOCA (Associació de Bombers voluntaris de Catalunya), també amb l’Associació de Bombers Voluntaris d’Arenys, amb un dels membres com és Carles Pérez, cap del parc, molt possiblement veuen que la via judicial serà el camí per trobar una solució a tota aquesta problemàtica que pot fer desaparèixer alguns dels centres de Catalunya (per exemple a la zona de la Cerdanya, els quatre parcs que es troben localitzats són de bombers voluntaris). Demanen que es trobi una solució, també respecte pel treball que fan, i poder involucrar totes les administracions, començant per la local, on l’Ajuntament ha de tenir un paper clau per poder donar ajudes o fer d’interlocutor, fins a la conselleria d’Interior de la Generalitat, ja que aquest fet pot deixar parcs inoperatius. 


Tot aquest camí fa que Arenys de Mar sigui un dels que pateix, com s’ha dit de moment ja amb dos bombers menys al cos de voluntaris i Carles Pérez, cap del parc arenyenc, amb trentacinc anys de servei, dóna un pas al costat, i convocarà eleccions un any abans que finalitzés el mandat, ja que el sots-cap del parc és un dels bombers involucrats.