Arenys recapta 200.000 euros als 'xiringuitos' de la platja cada estiu

Amb el nou sistema al millor postor, els propietaris de les guinguetes han passat a pagar el doble
|

La temporada de platja s'ha obert a Arenys de Mar amb novetats respecte a l'oferta de xiringuitos. El nou concurs subhasta que es va obrir abans de Setmana Santa va suposar un increment molt important del cànon que paguen aquests establiments a l'Ajuntament. Els propietaris dels xiringuitos han passat a pagar el doble del que anaven fent en els darrers anys a causa del sistema de millor postor que va decidir implantar el consistori. 


D'aquesta manera, les ofertes guanyadores han pujat a cànons per temporada d'entre 35.000 i 40.000 euros que han pagat els cinc xiringuitos guanyadors de la platja del Cavaió. Per tant, l'Ajuntament ingressarà aquest any uns 200.000 euros d'aquests negocis que van obrir al mes de juny i que hauran de tancar a finals de setembre. 


Xiringuito cavaió   xs

Imatge d'una de les guinguetes situades a la platja del Cavaió. Foto: Xavi Salbanyà


L'Ajuntament gestiona els xiringuitos del Cavaió i de la Musclera, perquè els establiments de la platja de la Picòrdia són competència de Ports de la Generalitat i tenen un altre mecanisme d'adjudicació i també de millor preu. Aquest any, l'Ajuntament arenyenc va decidir no autoritzar cap guingueta a la platja de la Musclera perquè els temporals han deixat sense gaire espai per a la col·locació del negoci. 


Aquest fet ha provocat que els cinc xiringuitos de la platja del Cavaió hagin estat més cotitzats i que en la subhasta s'hagi quedat fora una de les famílies que feia 40 anys que regentaven el negoci, la guingueta Hidalgo. A banda dels guinguetaires habituals, han obtingut plaça establiments que venen d'altres municipis. L'actual adjudicació municipal és per un any, prorrogable fins a dos anys més. 


A banda d'aquest import que les guinguetes paguen a l'Ajuntament, aquests establiments també abonen un altre cànon al departament de Costes, tot i que d'imports més petits. 


La important aportació econòmica que realitzen els xiringuitos a les arques municipals ha obert el debat sobre l'estat de la platja del Cavaió, tant de netedat, amb molta brossa encara estesa de canyes seques i esmicolades del temporal Glòria de fa un any i mig, com d'accessibilitat especialment al rial de la Serp on persisteixen les inundacions que incomuniquen l'accés rodat. 


La vigilància dels socorristes de les platges va començar abans de la revetlla de Sant Joan i continua sent limitada en comparació a altres municipis de l'entorn. Aquest estiu treballaran vuit socorristes, tres al Cavaió, tres a la Picòrdia i dos a la Musclera entre les 10.30 i les 17.30 h


D'altra banda, els accessos en vehicle a aquesta platja els diumenges tornen a ser molt problemàtics. La regidora de Medi Ambient, Ona Curto, ha indicat que treballen amb la idea de fer un protocol per evitar els col·lapses dominicals. Sobre la qüestió de destinar els 200.000 euros que aporten les guinguetes per millorar les platges, Curto explica que l'Ajuntament funciona amb el sistema de caixa única i els ingressos no es poden destinar automàticament a una finalitat.