La Generalitat farà l’institut escola al Sinera si l’Ajuntament paga la meitat

El Govern deixa a l’estacada la vintena d’alumnes que volien seguir el sistema educatiu
|

La Generalitat crea el problema i l’Ajuntament ha de treure-li les castanyes del foc. Així es podria resumir el cas de la continuïtat educativa dels alumnes de l’escola Sinera que cada any patien en silenci desenes de famílies i que aquest curs han destapat una vintena d’afectats de forma pública i reivindicativa. 


El problema és que la Generalitat impulsa un sistema educatiu anomenat Escola Nova 21 que s’implanta al Sinera i que quan els alumnes acaben la Primària no tenen continuïtat a cap centre de secundària d’Arenys de Mar. Per tant, les famílies que volien que els seus fills seguissin amb el mateix model educatiu es veien obligades a inscriure’ls fora d’Arenys. El lloc més proper és l’institut Sunsi Mora de Canet de Mar que ofereix el sistema educatiu Steam, continuació d’Escola Nova 21, però que fa anys que està col·lapsat, amb instal·lacions en barracons i amb una llarga llista d’espera que ni tan sols respon a les necessitats dels canetencs. 


Mentrestant, la Generalitat va designar l’institut Els Tres Turons com a centre de secundària per als alumnes del Sinera sense que aquest IES no ofereixi cap línia educativa que doni continuïtat al sistema Escola Nova 21. El resultat d’aquest despropòsit ha estat que els Tres Turons amb prou feines ha omplert dues de les quatre línies que oferia perquè els alumnes preferien altres centres. 


EscolasineraCC   Frank Delta

En groc, el lloc previst per a l’ampliació de l’escola Sinera. Foto: Frank Delta


És per això que al desembre del 2019, el departament d’Educació va desestimar fer un institut escola al Sinera perquè no es justificava la despesa havent-hi un institut que no s’omplia. Dos anys després i davant la insistent demanda de les famílies, l’Ajuntament ha tornat a reclamar l’ampliació del Sinera i la resposta de la Generalitat ha estat sorprenent. Si Arenys vol un institut escola al Sinera, l’Ajuntament ha de pagar la meitat del cost del nou edifici


L’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, i el director de Serveis Territorials d’Educació, Pere Masó, van reunir-se al juny per acordar aquesta fórmula que obligarà l’Ajuntament a fer un estudi de finançament d’una obra que en altres municipis assumeix totalment el Govern català. Mentre es busquen els diners i es fa el nou edifici, l’alcaldessa ha indicat que es posaran barracons al Sinera perquè la Generalitat obri la línia de secundària que doni continuïtat al sistema educatiu. Moreno va dir al programa El dominical de Ràdio Arenys que els barracons podrien funcionar pel curs 2022-2023. Més endavant es faria el nou edifici sobre el qual ja treballen arquitectes de les dues administracions. 


Mentrestant, la vintena de famílies afectades s’han hagut de resignar a inscriure els seus fills a l’IES Tres Turons, un centre en plena crisi organitzativa i de prestigi arran de la dimissió de la directora Carme García, i de les crítiques polítiques i socials al seu funcionament en els darrers anys. La mateixa alcaldessa va afirmar al programa El dominical de Ràdio Arenys que el govern municipal està preocupat des de fa diversos cursos per l’evolució del centre. 


Segons que ha pogut saber l’AGENDA, la nova directora de l’IES Tres Turons serà Sandra Ubach, actual professora de l’assignatura de Música. La futura direcció de l’institut es vol plantejar poder oferir el sistema educatiu Steam que reclamaven les famílies afectades del Sinera. Si es donés aquest fet, l’oferta educativa podria quedar resolta i perdria sentit l’ampliació immediata del Sinera.